/ БГНЕС
Няколкостотин "жълти жилетки" се събраха отново в Брюксел, за да протестират срещу цените на горивата и бедността. За пръв път от началото на тяхното движение преди около месец на събитието се чуха речи, озвучавани с мегафон.

Брюксел жълти жилетки
БГНЕС

Сблъсъци между полицията и "жълтите жилетки" в Брюксел (СНИМКИ)
 
Два часа след началото на протеста избухнаха първите сблъсъци между полицията и протестиращи. Силите на реда използваха водни оръдия, за да отвърнат на хвърлените по тях тежки предмети. Съобщава се за общо стотина задържани.
 
По пътя си някои от протестиращите преобърнаха кофи за смет и малки електромобили, чупеха витрини и стъкла на паркирани превозни средства.

Масови арести в Париж преди планираните протести на „жълтите жилетки“ (ВИДЕО)

Брюксел жълти жилетки
БГНЕС

Участници в протеста от всички възрасти обясниха, че е трудно да се живее с днешните доходи в "дивия капитализъм", защитаван от управляващите. Направи впечатление участието на много пенсионери и хора от провинцията, които обясниха, че с доходите си не успяват да изкарат месеца.
 
Днешната проява отново не бе разрешена от властите, тъй като за нея не бе поискано позволение по официалния ред. Въпреки това полицията се намесваше главно, за да спре най-агресивните участници, но не и за да попречи изобщо протестът да се състои.

Над 200 задържани при протестите в Париж ще бъдат изправени пред съда

Брюксел жълти жилетки
БГНЕС


Движението в града бе силно затруднено за няколко часа, но в късния следобед се съобщи за успокояване на обстановката.

БТА