Президентът Макрон поръча на премиера да се срещне с "жълтите жилетки"
Над 200 задържани при вчерашните демонстрации в Париж ще застанат пред съда. Това заяви днес министърът на правосъдието Никол Белубе, цитирана от ТАСС и АФП.
 
Франция може да въведе извънредно положение

По думите й делата на около две трети от оставените в ареста 372 души ще бъдат разгледани от съда. Наказанията за криминални действия ще бъдат доста строги, подчерта Балубе.

По-рано полицията съобщи, че 378 демонстранти са оставени в ареста от задържаните общо 412 души.
 
ВИЖТЕ истинския погром след протестите в Париж
 
Междувременно френският президент Еманюел Макрон помоли премиера на страната Едуард Филип да се срещне с лидерите на политическите партии и представителите на „жълтите жилетки“ за разрешаване на кризата, свързана с демонстрациите срещу повишаването на цените на горивата.
 
Датата на срещата не е посочена, съобщиха от Елисейския дворец. В изявлението се подчертава, че тази инициатива отговаря на стремежите на властта да води диалог.
 
На срещата в Елисейския дворец президентът също така е помолил министъра на вътрешните работи Кристоф Кастанер да направи анализ на положението, за да може правоохранителните органи да бъдат готови за подобни ситуации в бъдеще.
 
Десетки ранени и задържани при сблъсъци в Париж (ВИДЕО/СНИМКИ)

От 17 ноември във Франция се провеждат масови протести срещу повишаването на цените на бензина. Участниците в тях са облечени с жълти светлоотразителни жилетки, откъдето идва и името на протеста. Тази събота демонстрациите прераснаха в масови безредици.
БТА