/ БГНЕС
Франция ще обмисли въвеждането на извънредно положение, за да предотврати повторението на вчерашните безредици в центъра на Париж, предаде Ройтерс, като цитира правителствения говорител Бенжамен Гриво.
 
ВИЖТЕ Истинския погром след протестите в Париж

Групи млади мъже с маскирани лица, някои въоръжени с метални щанги и брадви, участваха в може би най-тежките безредици от десетилетие, като подпалиха коли, разбиха магазини и вандализираха Триумфалната арка с графити.

Шофьор загина заради барикада на „жълтите жилетки” край френския град Арл
 
Ще трябва да помислим какви мерки може да се вземат, за да не се случат отново тези инциденти, заяви Гриво по радио Европа 1. "Изключено е всеки уикенд да се превръща в ритуал на насилие", каза той.
 
Няколко полицейски профсъюза призоваха правителството да въведе извънредно положение, за да предотврати повтаряне на насилието следващата събота, припомня ТАСС.

Десетки ранени и задържани при сблъсъци в Париж (ВИДЕО/СНИМКИ)
 
Запитан за тази възможност, Гриво отговори, че президентът, премиерът и вътрешният министър ще обсъдят всички опции, с които разполагат, на спешна среща днес, и че извънредното положение е сред вариантите. На срещата ще се обсъжда и как да се започне диалог с протестното движение на "жълтите жилетки", което няма реална структура или ръководство.
 
Във Франция от 17 ноември започнаха протестни акции срещу поскъпването на горивата, участниците в които носят жълти отражателни жилетки. Тази и миналата събота демонстрациите прераснаха в масови погроми. По последни данни на парижката полиция при сблъсъците вчера са пострадали 133-ма души, 23-има от тях - полицаи, а 412 души са задържани.
БТА