Телескоп Джеймс Уеб ще върне учените към раждането на първите галактики
Телескоп Джеймс Уеб ще върне учените към раждането на първите галактики / ThinkStock/Getty Images

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" ще бъде 100 пъти по-мощен от "Хъбъл", който трябва да замести през 2018 г., и ще позволи на учените да се върнат назад във времето до раждането на първите галактики, предаде Франс прес.

"Хъбъл" - машина за пътуване назад във времето

"Новият телескоп ще може да се върне назад до 300 милиона години след Големия взрив, когато са се появили първите звезди и галактики - заяви астрономът Марк Клампин от екипа, свързан с телескопа "Джеймс Уеб". - Това ще ни позволи да се доближим много повече до раждането на Вселената, отколкото с помощта на "Хъбъл", който бе изстрелян преди близо 25 години, на 24 април 1990 г. Телескопът "Джеймс Уеб" е свързан с голям напредък в сравнение с "Хъбъл" - снабден е с огледало с 3 пъти по-големи размери (диаметърът му е 6,5 метра) и може да извършва наблюдения в инфрачервения спектър, за да открие най-далечни обекти, които днес са невидими."

Нови пътища за разкриване на загадка, свързана с тъмната материя

Клампин се изказа в зала в центъра "Годард" на НАСА в Грийнбелт, Мериленд, където телескопът е сглобен от инженери, облечени в бели престилки.

"Телескопът "Джеймс Уеб" би трябвало да постигне също напредък в търсенето на екзопланети благодарение на сензорите и оборудването си, които могат да изследват атмосферата им, за да опознаят състава й - допълни Мат Грийнхаус от екипа. - Така
телескопът ще отвори съвсем нов прозорец към тези планети. Някои от тях, чиито размери са сходни с тези на Земята, са потенциално обитаеми - не са нито прекалено горещи, нито прекалено студени. Там би могло да има вода в течно състояние и следователно да съществува живот. Телескопът "Джеймс Уеб" ще позволи да се направи голяма крачка напред в търсенето на извънземен живот във Вселената, тъй като е достатъчно мощен, за да открие биоподписи в атмосферата на тези планети." Става въпрос за молекули вода и кислород и може би дори за замърсяване от извънземни цивилизации.

Напреднали извънземни цивилизации може да има в 50 галактики

"В сравнение с "Хъбъл" телескопът "Джеймс Уеб" е много по-усъвършенстван за изследване на произхода и еволюцията на Вселената, за търсене на екзопланети и извънземен живот",
отбеляза Грийнхаус.

Трябва обаче да се поддържа изключително ниска температура на телескопа "Джеймс Уеб" - минус 223 градуса Целзий, за да се гарантира функционирането му в инфрачервения спектър.

"Заключихме, че не можем да създадем подобна среда на околоземна орбита, тъй като радиацията от нашата планета е прекалено силна, и това доведе до решението телескопът "Джеймс Уеб" да бъде изведен в т.нар. втора точка на Лагранж, на 1,5 милиона км от Земята", каза Грийнхаус."Хъбъл" е в орбита на 570 км от Земята.

Източник: БТА