Хъбъл - машина за пътуване назад във времето
Хъбъл - машина за пътуване назад във времето / Guliver/Getty Images

Космическият телескоп "Хъбъл", който е най-значимото постижение в астрономията след далекогледа на Галилей от 1609 година, е машина, която ни връща във времето до зората на Вселената, предаде АФП.

Телескопът, който носи името на американския астроном Едуард Хъбъл (1889 - 1953), е изстрелян на 24 април 1990 година. Той е с размера на автобус. Масата му е 11 тона, дължината 13,2 м, а максималния диаметър 4,2 м.

Телескопът "Хъбъл" засне космическо усмихнато лице

Двете огледала на "Хъбъл" са полирани така, че почти идеалната им извивка да не се отклонява повече от 1/800 000 от инча (1 инч = 2,5 см). Това означава, че ако основното огледало беше с диаметъра на Земята, най-изпъкналата му част щеше да е само 15 см. Диаметърът на основното огледало, което фокусира лъчите към вторичното, е 2,4 м. То тежи 828 кг. Вторичното е с диаметър 30 см и тегло 12,3 кг. Основното огледало имаше първоначално дефект в извивката, заради който беше изпратен екип от астронавти със совалка. Те инсталираха коригиращи механизми през 1993 година.

"Хъбъл" е на орбита на 570 км от Земята, малко по-високо от Международната космическа станция, която е на около 400 км. Той прави една обиколка на планетата ни за 97 минути при скорост 28 000 км/ч.

Телескопът не може да наблюдава нито Слънцето, нито Меркурий. Той предава около 120 гигабайта научни данни седмично, равностойни на 1097 м дебелина на книги. Огромната колекция от снимки и данни, които бързо се увеличават, се съхранява на магнитно-оптични дискове.

"Хъбъл" е изключително стабилен благодарение на няколко механизми за поддържане на ориентацията му. Това са два магнитометра, които определят ориентацията му спрямо земното магнитно поле, и три системи, всяка с по два жироскопа, които засичат въртеливите движения. Телескопът има и три визьора за звезди. Така той може да достигне с лазерен лъч обект с размер колкото монета на 250 км. "Хъбъл" може за вижда астроноимческите обекти и много детайлно. Той би различил две светулки, летящи на разстояние 10 000 км, т.е. равно на това между Вашингтон и Токио.

Пет от инструментите, с които е оборудван "Хъбъл", са модернизирани или добавени, докато други са извадени от употреба при петте мисии за поддръжка на телескопа, направени от астронавти с космически совалки през 1993 г., 1997 г., 1999 г., 2002 г. и 2009 г.

Електричеството за работа на телескопа се осигурява от два слънчеви панела с дължина 7,6 м, които произвеждат 2800 вата, каквато е консумацията на жилище с четири помещения. Електричеството се съхранява в шест акумулатора. Първоначалната цена на телескопа "Хъбъл" към момента на изстрелването е 1,5 милиарда долара.

Източник: БТА