Откритие бележи стъпка напред по пътя към лечение на диабет
Откритие бележи стъпка напред по пътя към лечение на диабет / снимка: БГНЕС, архив

Френски учени са успели да създадат първо поколение човешки функционални бета панкреасни клетки, които са в състояние да произвеждат инсулин, откривайки по този начин нови възможности за лечение на диабет, предава АФП.

Резултатите от работата на специалистите, под ръководството на Рафаел Шарфман от Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания в сътрудничество с Филип Равасар, са публикувани в специализираното издание "Джърнъл ъф клиникъл инвестигейшън".

Бета панкреасните клетки, които позволяват да се регулира нивото на захар в организма, при диабета, който засяга 350 млн. души по света, са "дефектни". Разрушаването на бета клетките, които произвеждат инсулин, води до диабет от 1 тип, докато нарушаването на техните функции - до по-разпространената форма на болестта - диабет 2 тип, уточнява БГНЕС. Новите бета клетки, присадени на мишка, болна от диабет, са довели до пълно възстановяване на нивото на захар в кръвта й, обяснява Филип Равасар.

Благодарение на това откритие различни екипи ще могат да се опитат да изяснят свойствата и проблемите, свързани с тези клетки. Ще трябва да бъдат преодолени няколко етапа, преди да може тези клетки да се използват като истинско лечение за диабетици, но все пак то представлява сериозна база за нови терапевтични подходи към тази болест.