Шефът на американската компания SpaceX (Спейс Екс) Илон Мъск изложи подробно плановете на компанията си да започне частни мисии за превозване на заселници, които да живеят на Марс, предадоха световните агенции.

Мъск очерта плановете си за мощна ракета, способна да превозва поне 100 пътници плюс товар на курс, посочва Ройтерс. Той каза, че предвижда в бъдеще хора да живеят в голяма колония на Марс, но отбеляза, че от ключово значение ще е цената на пътуването да се намали достатъчно, за да бъдат привлечени доброволци.

Кой иска да живее на Марс?

"Не може да се създаде самоподдържаща се цивилизация, ако билетът струва 10 милиарда долара на човек", каза той на Международния конгрес по астронавтика в Гуадалахара, Мексико.

"Целта ни е да сведем цената приблизително до тази на една средна къща в САЩ, около 200 000 долара, обясни Мъск.

Според милиардера Марс е най-подходящото място за заселване на хора. Той каза, че самоподдържащ се град с 1 милион жители би могъл да се изгради за 40 до 100 години, отбелязва ДПА.

НАСА завърши симулация на полет до Марс

Стратегията на Мъск предвижда превозът да се извършва с космически кораби за многократна употреба, а при полетите да се използва гориво, произвеждано от въглеродния диоксид и вода, налични на Марс.

Мъск, инженер и инвеститор, натрупал милиарди като съосновател на системата за разплащане онлайн PayPal, и създател на компания SpaceX заяви, че дългосрочното оцеляване на човечеството изисква хората да се превърнат в междупланетарен вид, започвайки със слънчевата система, а някои ден излизайки и извън нея.

Илон Мъск казва, че продължава да увеличава собственото си състояние чрез инвестиции с основната цел, да спомогне максимално за това животът да стане междупланетарен.

Източник: БТА