НАСА завърши симулация на полет до Марс
НАСА завърши симулация на полет до Марс / Pixabay

Екип от шестима души приключи продължилата една година в пълна изолация симулация на полет до Марс, която беше проведена на Хаваите.

Едногодишният експеримент, имитиращ полет до Марс

От 29 август 2015 г. екипът заживя в помещенията в купол без пресен въздух, прясна храна и личен живот. Според експерти пилотиран полет до Червената планета може да продължи между 1 и 3 години. Финансираната от НАСА симулация, проведена от Университета на Хавай, е втората по дълготрайност след руската, която приключи през 2011 г., след като продължи 520 дни.

След като оцеляха без проблеми една година в пълна изолация, членовете на екипа заявиха, че са убедени във възможността за успешна мисия до Марс. „Мога да споделя личното си убеждение, че в близко бъдеще мисия до Марс е напълно реалистична", заяви Сиприен Версо от Франция пред репортери. Според Версо пречките в областта на технологиите и психологията могат да бъдат преодолени. Но командирът на мисията Кармел Джонстън изрази мнение, че липсата на личен живот през изминалата година е представлявала затруднение.

ЕкзоМарс коригира траекторията на полета си към Червената планета

Екипът се състои от френски астробиолог, немски физик и четирима американци - пилот, архитект, журналист и специалист по природните ресурси в почвата.

Докато се провеждаха изследвания на живота в изолация, шестимата трябваше да живеят с ограничени ресурси, да носят скафандър, когато са извън купола и да работят върху избягването на междуличностни конфликти.

Източник: БГНЕС