Руско-европейската междупланетна станция "ЕкзоМарс" днес извърши 50-минутна маневра в далечния космос, за да промени траекторията на полета си към Червената планета, съобщи ТАСС. Това бе оповестено от Института за космически изследвания към Руската академия на науките, чиято апаратура е инсталирана на "ЕкзоМарс".

Целта на маневрата е извеждане на апаратите Trace Gas Orbiter (TGO) и "Скиапарели" на високоелиптична орбита около Марс на планираната за това дата, поясниха от института. Маневрата бе извършена на разстояние 83 милиона км от Земята. На апарата остава да измине малко повече от 23 милиона км до Марс. Още една маневра е планирана за 11 август.

Вижте първото изображение на Червената планета от "ЕкзоМарс"

"Тази маневра е важна част от мисията - сравнима е с изстрелването на космическия апарат, полета му към Марс и отделянето на спускаемия модул - поясни Антони Ледков, научен сътрудник от отдела за космическа динамика и математическа обработка на информацията в института. - Всички етапи са взаимосвързани - невъзможно е да изкачиш стълбата, пропускайки едно стъпало".

Разкриха загадката на тайнствения шлейф на Марс

Руско-европейската мисия "ЕкзоМарс" стартира от космодрума Байконур с ракета-носител "Протон-М" на 14 март. В състава на мисията влизат апаратът TGO и демонстрационният спускаем модул "Скиапарели", които ще стигнат до Марс през октомври. TGO ще изследва малки газови примеси в атмосферата и разпределението на водния лед в марсианския грунт. "Скиапарели" ще отработи навлизане в атмосферата, спускане и кацане. Той ще работи на Марс няколко дни, докато функционират акумулаторните му батерии. TGO трябва да навлезе в орбита около Марс на 19 октомври. Същия ден "Скиапарели" трябва да кацне на Червената планета.

Източник: БТА