Вижте първото изображение на Червената планета от ЕкзоМарс
Вижте първото изображение на Червената планета от ЕкзоМарс / Guliver/Getty Images, архив

Камерата на руско-европейския космически апарат "ЕкзоМарс" направи първата снимка на Червената планета, в чиято орбита ще попадне през месец октомври тази година, предаде ТАСС, цитирайки съобщение на Европейската космическа агенция /ЕКА/.

Разкриха загадката на тайнствения шлейф на Марс

"Орбиталният апарат се намираше на 41 милиона километра от Марс на 13 юни, когато беше заснето новото изображение. Тази снимка не трябва да се сравнява с фотографиите с висока резолюция, които ще бъдат осъществени при непосредственото сближаване на апарата с Марс, но тя е важен етап за екипа ни", се казва в съобщението.

По данни на ЕКА до ден днешен "ЕкзоМарс" е преодолял по-малко от половината от разстоянието от 500 милиона километра, разделящи го от крайната му цел. Снимките тестват възможностите на камерите. Първата си фотография "ЕкзоМарс" осъществи на 7 април - това беше изображение на случайно избран участък от небето.

"Екзомарс" изпрати първите снимки на път за Червената планета (СНИМКА)

Руско-европейската мисия "ЕксзоМарс-2016" стартира от космодрума Байконур с помощта на ракетата-носител "Протон-М" на 14 март. В състава на мисията влизат апарата Trace Gas Orbiter /TGO/ и демонстрационният спускаем модул "Скиапарели".

Източник: БТА