Кой иска да живее на Марс
Кой иска да живее на Марс / снимкa: БГНЕС

Над 78 000 души са изявили желание да напуснат Земята завинаги и да заживеят на Марс в рамките на амбициозен телевизионен риалити проект.

Организацията с идеална цел Mars One планира да създаде човешко селище на Червената планета до 2023 г. и ще заснема всеки аспект от десетилетната мисия. Успешните кандидати трябва да преминат през двегодишен подбор и да се обучават още седем години, преди да заминат за Марс и никога повече да не се върнат на Земята.

Съоснователят и генерален директор на Mars One Бас Лансдорп заяви, че очаква над половин милион кандидати да подадат заявления до крайния срок 31 август. "Със 78 000 кандидати за две седмици това се превръща в най-желаната работа в историята. Mars One е мисия, представляваща цялото човечество и истинският му дух ще бъде оправдан, само ако бъдат представени хора от цял свят", допълни той.

Mars One получи кандидатури от над 120 страни, включително над 3500 от Великобритания. В рамките на процеса по кандидатстване всеки кандидат трябва да обясни защо иска да отиде на Марс в едноминутно видео. На първия етап от процеса по подбор ще бъдат избрани между 50 и 100 кандидата. След справка на сайта установихме, че на този етап има само двама кандидати от България – 31-годишният Пламен Николов и 29-годишната Надежда Томова.

Кандидатурите, които получихме, идват от разнообразен кръг личности, професии и възрасти", заяви д-р Норберт Крафт, главен лекар на Mars One. "Това е важно, защото това, което търсим, не се ограничава в някакъв определен кръг от хора. В първия кръг ще вземем най-отдадените, творчески, издръжливи и мотивирани кандидати", допълни той.

Накрая зрителите ще гласуват и ще изберат група от обучаващите се кандидати, които да станат пратениците на човечеството на Марс, обобщава БГНЕС.