Мартин Башир
Мартин Башир / Gulliver/Getty Images
Журналистът Мартин Башир, обвинен че е използвал измама, за да получи интервю от лейди Даяна през 1995 г., се извини на синовете й - принцовете Уилям и Хари, но каза, че не е свързан със събитията, довели до смъртта й, предадоха Ройтерс и АФП.

Повече от 25 години след интервюто, което разтърси британската монархия, независимо разследване порица измамата, с която си е послужил журналистът, за да го получи. Това принуди и Би Би Си да поднесе извинения.

Мартин Башир - човекът, който измами принцеса Даяна, злепостави Майкъл Джексън и нарече Сара Пейлин „идиотка“

Мартин Башир е показал на Чарлз Спенсър, брат на Даяна, извлечения от сметки, които се оказали фалшиви. Тези документи трябвало да докажат, че на двама души било платено, за да следят принцесата. А именно тези извлечения подтикнали Чарлз Спенсър да представи журналиста на сестра си.

Башир обаче каза, че според него не извлеченията са били определящи за личния избор на принцеса Даяна да отговори на въпросите му.

Запитан от в. "Сънди таймс", Мартин Башир каза, че "съжалява много" заради синовете на принцесата Уилям и Хари. "Никога не съм искал да навредя на Даяна по какъвто и да е начин, и не мисля, че сме го направили" - заяви той.

Според принц Уилям интервюто е допринесло отношенията между родителите му да се влошат още повече и е подхранило "страховете, параноята и самотата" през последните години на принцеса Даяна.

Принц Хари отиде още по-далече, като направи връзка между смъртта на майка си и "ефекта на тази култура на експлоатация и противоречащи на всякаква етика практики".

"Не мисля, че мога да бъда държан отговорен за случващото се в живота й и за сложните проблеми, свързани с нейните решения - каза Мартин Башир. - Мисля, че да се казва, че аз съм отговорен, е неразумно и несправедливо."

Разследване: Принцеса Даяна е била измамена, за да даде интервюто пред Би Би Си през 1995 г.

Интервюто, гледано от почти 23 милиона телевизионни зрители, е направено, спазвайки условията, поставени от принцесата, подчерта той. След него двамата са останали приятели.

В интервюто принцеса Даяна каза, че в брака й е "пренаселено", защото в него са "трима души", намеквайки за връзката на съпруга си принц Чарлз с Камила Паркър-Боулс. Самата тя също призна, че поддържа любовна връзка.
БТА