/ ThinkStock/Getty Images
Учени от университетите в Лийдс, Единбург и University College London анализираха спътникови снимки на ледници, планини и ледени покривки между 1994 и 2017 г., за да идентифицират въздействието на глобалното затопляне. Резултатите от проучването им са публикувани в изданието Cryosphere Discussions.

Описвайки загубата на лед като "потресаваща", групата откри, че топенето на ледници и ледените покривки може да доведе до драстично покачване на морските равнища с до един метър до края на века.

Русия ще строи летище от лед в Арктика

"За да поставим това в контекст, всеки сантиметър от повишаване на морското равнище означава, че около милион души ще бъдат изселени от ниско-разположените си домове", казва за The Guardian професор Анди Шепърд, директор на Центъра за полярно наблюдение и моделиране на университета в Лийдс.

Драматичната загуба на лед може да има други тежки последици, включително големи нарушения на биологичното равновесие в арктическите и антарктическите води и намаляване на способността на планетата да отразява слънчевата радиация обратно в Космоса. Резултатите съответстват на прогнозите за най-лошия сценарий, очертани от Междуправителствения комитет на ООН за изменение на климата, потвърдиха учените.

Листа на 23 млн. години разкриват как ще се промени климатът на Земята

"В миналото изследователите са проучвали отделни области - като Антарктида или Гренландия, където ледът се топи. Но това е първият път, когато някой е проучил цялостно леда, който изчезва от цялата планета", каза Шепърд. „Това, което открихме, ни зашемети.“

"Не може да има никакво съмнение, че огромната част от загубата на лед на Земята е пряка последица от климатичното затопляне", пише групата.

Арктика може да остане без лед до 2035 г.

Откритията идват седмица, след като изследователи от държавния университет в Охайо откриха, че ледената шапка на Гренландия може да е преминала точката, от която няма връщане. Според изследователите снеговалежът, който всяка година попълва ледниците, вече не може да бъде в крак с темпа на стопяване на леда, което означава, че Гренландия ще продължи да губи лед, дори ако глобалните температури спрат да се покачват.

Гренландската ледена покривка е второто по големина ледено тяло в света.

Човечеството „ще премести” Земята с 3 милиона години назад

"Това, което открихме, е, че ледът, който се изхвърля в океана, далеч надминава снега, който се натрупва на повърхността на ледената покривка", казва Михалеа Кинг, водещ автор и изследовател в Центъра за изследвания на климата на Държавния университет в Охайо.

Според проучване на НАСА, 2010-2019 г. е било най-горещото десетилетие, регистрирано някога.
БГНЕС