/ ThinkStock/Getty Images
Експерти от Московския държавен технически университет Бауман са разработили технология за промяна на структурата на леда, която може да се използва при изграждането на самолетни писти в Арктика. Според ректора по икономика и иновации на университета Евгений Сторожук, в момента заедно с Министерството на отбраната се разглежда въпросът за военното приложение на това изобретение. Обсъжда се възможността за кацане на тежките военнотранспортни самолети Ил-76 на такива летища.

Сторожук каза, че покритие от специални химикали ще позволи на самолетите да кацат на лед. Според идеята на авторите, здравината на ледената покривка и наличието на пукнатини върху нея ще бъдат следени от сензори, разположени по цялата й дълбочина. Възможността за поддържане на ледената зона в случай на затопляне чрез добавяне на реагенти или замръзване също се обмисля.

По-рано спътникът Planet засне руската база в Арктика. Изображенията показват, че Русия е увеличила дължината на пистата на арктическото летище Нагурское от 2,5 километра на 3,5 километра.


 
БГНЕС