Украинският президент Володимир Зеленски оповести очакванията на Киев от следващата среща на контактната група за отбрана на Украйна ("Рамщайн-11"), която ще се състои на 21 април, предаде УНИАН.

"Вече се готвим за нова среща във формат "Рамщайн", заяви той в традиционното си вечерно видеообръщение. 

"Очакваме сериозни решения, които да съответстват на перспективите на бойното поле. Много амбициозни перспективи, към които се приближаваме с всички сили.

И то не само за себе си, не само за Украйна, но и за цялата ни антивоенна коалиция", подчерта той.

Зеленски допълни, че забавянето на оръжейните доставки, както и губенето на време в колебания около далекобойността и останалите характеристики на предоставяните оръжия, коства живота на украински войници. 

Украйна иска от западните си партньори съвременни изтребители F-16, въпреки че нито САЩ нито другите страни, подкрепящи Киев, са взели решение за предоставянето им, отбелязва УНИАН.

Разследват предполагаемо обезглавяване на украински военнопленник

Юрий Игнат, представител на командването на украинските военновъздушни сили, заяви, че украинската армия много бързо ще освободи окупираните територии, ако Киев получи американски изтребители F-15 и F-16. По думите му украинските военни пилоти могат да се научат да летят с въпросните самолети за по-малко от половин година.  

По-рано днес командващият украинските сухопътни войски Олександър Сирски съобщи, че ожесточените боеве продължават в източноукраинския град Бахмут, който е под тежък руски артилерийски обстрел. 

Въпреки това, положението в момента е под контрол, посочи генералът. Очаква се украинските войници да нанесат сериозни поражения на врага и "значително да забавят" руските атаки, добави Сирски.

По последни данни от Москва, след месеци на боеве около 80% от територията на града е окупирана от Русия. Смята се, че стотици цивилни все още не са напуснали сериозно разрушения град в Донецка област, чието население преди войната наброяваше 70 000 души, отбелязва агенцията.

Украйна отново поиска руски активи за възстановяването си

Напредването на руските части е било отблъснато и в други райони по фронтовата линия, каза Сирски. Идните дни се очаква украинската армия да започне мащабна контраофанзива в няколко района, допълва ДПА.
Николай Велев/БТА