/ БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че все още вижда страната си по пътя на присъединяването към НАТО, въпреки че агресивната война на Русия не дава признаци да бъде прекратена след 13 месеца сражения, предаде ДПА.

През тази седмица се забелязва добро "придвижване към НАТО", което се изразява в нова военна помощ от Запада и други прояви на международна подкрепа, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение от Киев.

Зеленски каза това по повод предложението на Литва да покани Украйна да стане член на НАТО на срещата на върха на алианса във Вилнюс през юли. Той благодари на Литва.

Стремежът на Украйна да се присъедини към НАТО често се посочва от Кремъл като една от причините за пълномащабното нахлуване на Русия в страната през февруари 2022 година.
Миналата година Зеленски настояваше за "ускорено" присъединяване на Украйна към НАТО, като се надяваше на преференциално отношение.

САЩ и други страни членки на НАТО, като Германия например, изразиха резерви по този въпрос, имайки предвид, че едно от предварителните условия за присъединяване към алианса е държавата кандидат да не участва в международни конфликти.
Светослав Танчев/БТА