ЕС осъди жестокостите на руските сили в Украйна
Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел осъди жестокостите, извършвани от руските въоръжени сили и техните съюзници в Украйна, предаде Ройтерс.

"Европейският съюз активно подкрепя всички мерки да се гарантира понасяне на отговорност за нарушенията на човешките права и нарушенията на международното хуманитарно право, извършвани по време на руската агресия в Украйна", се казва в неговото изявление, разпространено вчера.

Зеленски: Няма да спрем, докато не освободим и последния метър от нашата земя

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че смъртта на десетки украински военнопленници в руски затвор показва ясно, че Русия трябва да бъда юридически призната за държава спонсор на тероризма. "Призовавам за това особено САЩ. Трябва да има такова решение и то е необходимо сега", заяви той в редовното си среднощно видеообръщение.

Вчера проруски сепаратисти в Донецката област съобщиха, че след атака срещу контролиран от тях затвор в селището Еленовка са били убити десетки украински военнопленници. Москва заяви, че обстрелът е бил от украинска страна, а Киев каза, че атаката е дело на руските сили и я окачестви като военно престъпление.
 
БТА