Украинският президент Володимир Зеленски е на първо посещение в Саудитска Арабия, тъй като се стреми да изгради допълнителна подкрепа за битката на неговата страна срещу руската инвазия, предава БНР.

В публикация в Twitter Зеленски каза, че Саудитска Арабия играе "значителна роля" по въпроси като енергията и връщането на политическите затворници. "Готови сме да изведем нашето сътрудничество на ново ниво", написа той, съобщават Ройтерс и предаде "Файненшъл таймс".

Саудитска Арабия, която е домакин на Арабската лига в град Джеда, има добри отношения с руския президента Владимир Путин, сътрудничи с Москва за производството на петрол посредстовм формата "ОПЕК +" и предложи помощ за посредничество в конфликта, напомня финансовото издание.



Миналата година саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман помогна за преговорите за размяна на затворници между Украйна и Русия.

Володимир Зеленски призова страните, участващи на среща на върха на Арабската лига, да подкрепят неговата мирна инициатива за прекратяване на войната на Русия в Украйна.

В своето обръщение Зеленски каза, че всеки делегат на срещата ще получи текста на мирния план от 10 точки и ги помоли да работят с Украйна директно и без посредници.

"Нашите приоритети са връщането на всички политически затворници от Крим и временно окупираните територии, връщането на всички затворници и незаконно депортирани хора, представянето на нашата формула за мир, в чието прилагане трябва да участват възможно най-много държави, гарантирайки енергийната сигурност следващата зима“, се посочва в изявлението на Володимир Зеленски.

Зеленски каза още, че някои арабски страни си затварят очите за случващото се в Украйна.

Независимо от това, което се опитва да направи Русия, Украйна и земите ѝ трябва да останат независими, подчерта украинският лидер.

Арабските страни могат да се обединят, за да работят за спасението на украинците, които са в руски затвори - някои страни обаче си затварят очите за незаконната анексия на украински територии от Русия, изтъкна Зеленски на срещата на лидерите от Арабската лига.

"За съжаление, в света и тук сред вас има някои страни, които си затварят очите за тези затвори и за незаконната анексия. Тук съм, за да може всички да признаят, независимо от това колко настойчиво руснаците се опитват да ви влияят, че има такова нещо като независимост", каза президентът на Украйна.

Володимир Зеленски благодари на Саудитска Арабия и на мнозинството от арабските страни за позициите им по отношение на Украйна и за това, че Уставът на ООН трябва да бъде спазван, отбелязва УНИАН.
БНР, Божидар Захариев/БТА