Церемонията по връчването на наградата "Карл Велики" на украинския президент Володимир Зеленски започна днес с около час закъснение в западния германски град Аахен, съобщи ДПА.

След множество спекулации дали украинският президент ще присъства лично на събитието, Зеленски влезе в средновековната зала на кметството в следобедните часове заедно с германския канцлер Олаф Шолц, като получи бурни овации от чакащите гости.

Тази година престижната награда "Карл Велики" за работа в служба на европейското обединение беше присъдена на Зеленски и украинския народ за защитата на европейските ценности при отблъскването на руското нашествие в страната им, припомня ДПА.
В речта си в Аахен при връчването на престижната награда "Карл Велики" канцлерът Олаф Шолц обеща "пълната подкрепа" на Германия за пътя на Украйна към членство в Европейския съюз, отбелязва Ройтерс.

БГНЕС

Киев настоява пред своите съюзници за помощ, за да стане член на ЕС и на военния алианс НАТО - усилия, които станаха още по-належащи след руската инвазия миналата година. "Володимир Зеленски, имате пълната ни подкрепа по пътя ви към Европейския съюз", каза Шолц, обръщайки се към украинския президент.

"В цяла Европа войната ни накара да осъзнаем едно нещо: Украйна е част от нашето европейско семейство", заяви канцлерът. "Агресивната война на Русия сближи Европейския съюз и Украйна повече от всякога", отбеляза той.

Дългоочаквана среща: Папата и Зеленски очи в очи (СНИМКИ)

Олаф Шолц благодари на украинския президент Володимир Зеленски за това, че е защитил европейските ценности след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и припомни как Зеленски е демонстрирал украинската решителност със силни думи в сутринта на руското нападение.

БГНЕС

"Президентът е тук. Всички ние сме тук", каза Шолц на украински език, цитирайки първото видеообръщение на Зеленски след началото на нашествието. "Рядко в историята такива кратки думи са имали толкова голям ефект".

Веднага стана ясно, че украинският народ няма да се поддаде на руското насилие, а ще се съпротивлява, подчерта Шолц.

БГНЕС

"Европа дължи много на украинския народ и лично на президента Володимир Зеленски", каза Шолц. "Ние сме заедно!", обеща той. "И нашата история ще продължи заедно."
Шолц определи връчването на наградата "Карл Велики" на Зеленски и неговия народ като прелюдия към по-нататъшното съвместно израстване на Европа. 

"Ако Владимир Путин вярваше, че може да използва сила, за да отклони украинския народ от пътя му към Европа, то той - с всичките си танкове, дронове и ракетни установки - не постигна нищо, освен обратен ефект", се казва в проекта за речта на Шолц, цитиран от ДПА. "Волята за свобода и издръжливостта в мрачни времена дават надежда и вдъхновение далеч отвъд Украйна. Начело на целия украински народ Вие защитавате ценностите, за които се бори Европа", подчерта канцлерът, обръщайки се към Зеленски.

Украинският президент определи връчената му награда "Карл Велики" като "голяма чест". Обръщайки се към присъстващите с благодарствена реч по време на церемонията по връчването на наградата в западногерманския град Аахен, Зеленски заяви, че стои там от името на украинците, които всеки ден се борят за свободата си и за ценностите на Европа.
"Всеки един от тях заслужава да стои тук", подчерта той.

Зеленски добави, че Украйна не иска нищо, освен мир - но отбеляза, че той може да бъде постигнат само с победа в настоящия конфликт.
Войната в Украйна ще реши и съдбата на Европа, предупреди украинският президент, като заяви, че Русия, "способна на всякаква жестокост и подлост", има намерение да разруши историята на европейското обединение.

На церемонията присъстваше и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

По-рано днес Зеленски имаше двустранна среща с Шолц, на която двамата дадоха съвместна конференция в Берлин. Украйна работи по "създаването на коалиция за изтребители", заяви той.

"За Украйна е много важно да координираме усилията си", каза Зеленски. 

Понастоящем Русия има превес на силите във въздушното пространство на Украйна - ситуация, която трябва да се промени, каза Зеленски.

Шолц не се ангажира с конкретния въпрос като заяви, че Германия е доставила на Украйна голямо количество оръжия и ще продължи да го прави. Той заяви, че Берлин се "концентрира" върху снабдяването на Украйна със системи за противовъздушна отбрана.

Канцлерът посочи, че Западът ще търси наказание за действията на Русия в Украйна.

Рано сутринта днес Зеленски беше посрещнат и от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в резиденцията на германския държавен глава - замъка "Белвю", съобщиха кореспонденти на Франс прес.

БГНЕС

След Германия Зеленски се очаква да замине към Франция

Това е второто посещение на украинския държавен глава в Париж от началото на руската офанзива в страната му през февруари 2022 г. Той вече се срещна с президента Еманюел Макрон  Елисейския дворец на 8 февруари.

Засега няма потвърждение от френското президентство.

Европейската обиколка на Зеленски се провежда на фона на подготовката за офанзива на украинската армия, като и Киев, и Москва твърдят, че са постигнали успех в и около Бахмут в източната част на Донбас.
Асен Георгиев/БТА