/ БТА
Украинският президент Володимир Зеленски снощи заяви, че е обсъдил мирната формула на Украйна в разговор с папа Франциск, предаде Ройтерс.

"Обсъдихме съвместната ни работа за въвеждане на мирната формула на Украйна в действие", заяви Зеленски в своя публикация в "Екс" (доскоро "Туитър"). "Над 80 страни вече участват в този процес на ниво техни представители. И ще има още", добави той.
Зеленски заяви, че е благодарил на Франциск за коледните поздрави, "както и за пожеланията му за справедлив мир за всички нас."

Украинският президент каза, че следващото обсъждане на формулата за мир на Украйна ще бъде в Давос, Швейцария, но не посочи конкретна дата.

Като част от усилията си за постигане на мир в Украйна папата изпрати своя специален пратеник - италианският кардинал Матео Дзупи - в Киев, Москва, Вашингтон и Пекин, припомня Ройтерс.

В коледното си послание Светият отец призова за прекратяване на редица конфликти, включително този в Украйна. През ноември той заяви, че "мирът е възможен" и че "не трябва да се примиряваме".

През октомври Зеленски заяви, че е поканил Франциск в Киев. Украинският лидер се срещна на четири очи с папата във Ватикана през май.

Междувременно а фона на несигурността относно военната помощ през следващата година украинският президент отправи категоричен призив към международната общност да обедини усилията си в борбата срещу руската агресия, предаде ДПА. "Руският терор трябва да бъде победен. Терорът винаги трябва да претърпи поражение. И всички ние в свободния свят трябва да гарантираме това заедно", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение малко преди края на годината. 

Трябва да се направи всичко възможно, за да се гарантира, че всички "заедно ще покажат сила" през следващата година, каза още той. Зеленски също така благодари на САЩ за последния за тази година пакет военна помощ.

Папа Франциск: Войни като тази в Украйна са престъпление срещу Бог и човечеството

Той имаше предвид обявения от САЩ нов пакет с ракети за противовъздушна отбрана, управляеми ракети "ХАЙМАРС" (HIMARS), артилерийски боеприпаси с калибър 155 и 105 милиметра и допълнителни бронирани машини. "Всичко, от което се нуждаем", отбеляза Зеленски. 

Украинската армия многократно е подчертавала необходимостта от много повече боеприпаси, за да отблъсне руската инвазия, започната от Кремъл през февруари 2022 г., посочва ДПА.
Владимир Арангелов/БТА