Папа Франциск
Папа Франциск / Gulliver/Getty Images
Заплахата от глобален конфликт, предизвикан от руската инвазия в Украйна, трябва да убеди всички, че е е дошло времето човечеството да премахне войната, преди тя да премахне човечеството, предаде Ройтерс, цитирайки думите на Папа Франциск от днес.

"Повече от месец измина от инвазията в Украйна, от началото на тази жестока и безсмислена война, която, както всяка друга война, е поражение за всички нас", каза той пред хиляди хора, събрали се на площад "Свети Петър" тази неделя. Войната в Украйна унищожава бъдещето на страната, каза той, цитирайки статистика, според която половината деца са избягали от страната.

"Това е зверството на войната, нещо варварско и кощунствено", добави той и призова слушателите си да не смятат войната за нещо неизбежно или нещо, към което трябва да привикнат.

Папата осъди „отвратителната война“ в Украйна и призова за спиране на конфликта

"Ако излезем от тази (война) непроменени, всички ние ще бъдем по някакъв начин виновни. Изправено пред опасността от самоунищожение, човечеството трябва да разбере, че е дошло времето да премахнем войната, да я отменим от човешката история, преди тя да е отменила човечеството от историята", продължи светият отец.

Откакто Русия нахлу в съседката си на 24 февруари Франциск няколко пъти спомена възможността за ядрен конфликт. "Умолявам всички политици, които участват в това да помислят, да поемат ангажимент и, виждайки мъченичеството на Украйна, да разберат, че всеки ден на военни действия влошава ситуацията за всички", каза папата. Светият отец косвено критикуваше Москва от началото на наричаната от Русия "специална военна операция" за демилитаризиране на Украйна.

Той категорично осъди наричаната от него "неоправдана агресия" и "жестокости". Въпреки това Франциск използва думата "Русия" само в молитви, като например на специално световно събитие за мир миналия петък.
 
БТА