Папа Франциск
Папа Франциск / Gulliver/Getty Images
Папа Франциск нарече конфликта в Украйна "безсмислено клане" и призова лидерите да спрат "тази отвратителна война", предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес
.
"Насилствената агресия срещу Украйна, за съжаление, не отслабва", каза Франциск пред хиляди хора на площад "Свети Петър", събрали се за неделното му обръщение и благословия.

"Това е безсмислено клане, при което всеки ден се повтарят кръвопролития и зверства", заяви той в поредното си изявление, осъждащо войната. "Няма оправдание за това", каза папата.

"Моля всички играчи от международната общност наистина да се ангажират да спрат тази отвратителна война", заяви Франциск, предизвиквайки ръкопляскания от събралото се множество.

"Дори тази седмица ракети и бомби поразяват цивилни, възрастни хора, деца и бременни жени", каза той.

Папата спомена за вчерашното си посещение в болница в Рим, където се лекуват деца, пострадали в Украйна. "Едно беше останало без ръка, а друго беше ранено в главата", заяви Франциск. Той каза, че мисли за милионите, които бягат от войната. "И силно страдам за тези, които дори нямат възможност да избягат", добави папата.

Според него "преди всичко беззащитният живот би трябвало да бъде уважаван и опазван, а не унищожаван". По думите му този приоритет "стои над всякаква стратегия".
БТА