Оскар
Оскар / Guliver/Getty Images
Зрителският интерес към големите американски наградни церемонии - за отличията "Оскар", "Еми" и "Грами", намалява, като това се дължи на техния формат и на прекаленото им политизиране, без да съществува чудодейно решение на проблема, предаде Франс прес.

Рекордно малко зрители са гледали церемонията за наградите Оскар 2018

Откакто през 1974 г. институтът "Нилсен" започна да регистрира зрителския интерес, никога досега церемонията за "Оскар"-ите не е събирала толкова малко зрители пред телевизионния екран - едва 26,5 милиона миналата неделя, т.е. броят им е с близо 20 процента по-малък в сравнение с 2017 г. Консерваторите, включително Доналд Тръмп, бяха склонни да видят в този спад отхвърляне на елитизма, комбинирано с политизиране на церемониите.

Сексуалният тормоз беше акцент на „Оскар“-ите

Доналд Тръмп
, критикуван през сезона 2016-2017 г., движението #Аз също, чествано през 2017-2018 г., битка за разнообразието - на тези каузи бе посветено много време на последните две церемонии за наградите "Оскар", но също на церемониите за отличията "Грами", "Еми" и "Златен глобус".

Оскар
Guliver/Getty Images

"Някои от нас преценяват музиката, без да има политически нюанси в преценката им", заяви американската постоянна представителка в ООН Ники Хейли след тазгодишната церемония за наградите "Оскар".

90-то издание на наградите „Оскар“ (СНИМКИ)

"Смятам, че това няма никакво влияние върху зрителския интерес", каза Дон Каристи от университета Бол стейт в Индиана. Според него, не съществуват надеждни данни в подкрепа на подобни твърдения.

"Редица специалисти са на мнение, че преди да се говори за съдържание на големите церемонии, излъчвани от големи телевизии, по-малкият зрителски интерес е следствие от променения аудиовизуален пейзаж в резултат на все по-големия брой оферти", поясни Гейбриъл Росман от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Най-впечатляващите рокли на червения килим на наградите Оскар (СНИМКИ)

Сред причините за спадналия зрителски интерес е и продължителността на церемониите.
"Тазгодишната церемония за наградите "Оскар" продължи 3 часа и 54 минути, като най-вълнуващата част от нея бе в последните 45 минути", припомни Робърт Томпсън от университета в Сиракюз, щата Ню Йорк. След "маратонската" церемония за "Оскар"-ите през 2002 г., продължила 4 часа и 20 минути, Американската академия за кинематографично изкуство и наука намали броя на почетните отличия. Всъщност те вече не се връчват на церемонията. Това обаче не промени нещата. Съдържанието на церемониите също поражда въпроси.

"Те канят най-добрите американски актьори и ги карат да четат текстове, които сякаш са написани от счетоводител", отбеляза Робърт Томпсън.

"Освен това участващите в надпреварата за отличията филми не са популярни - изтъкна Гейбриъл Росман, посочвайки "Лунна светлина", спечелил "Оскар" за най-добър филм през 2017 г. - А през 90-те години на миналия век много от носителите на "Оскар" за най-добър филм бяха успешни в бокс-офиса."

Оскар
Guliver/Getty Images


Всички новини около наградите Оскар може да намерите тук

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук

БТА