Владимир Путин няма да бъде поканен на погребението на кралица Елизабет Втора заради нахлуването на Русия в Украйна, казаха дипломатически източници във вторник, цитирани от "Дейли Телеграф".

Правителството в Кремъл е едно от трите национални правителства, на които е забранено да участват в погребението, става още ясно от публикацията. 

Около 500 чуждестранни високопоставени лица се очаква да присъстват на погребението в понеделник, 19 септември в Уестминстърското абатство, което го прави най-голямото международно събиране, на което Обединеното кралство е домакин от десетилетия.

Дипломатически източници казаха, че това е „еквивалентно на стотици държавни посещения в рамките на две седмици. Обикновено правим само няколко от тях на година". 

Поканени са всички държави, с които Обединеното кралство поддържа дипломатически отношения, с изключение на Русия, Беларус и Мианмар.

Кремъл обяви дали Путин ще присъства на погребението на Елизабет II


Иран е поканен само на ниво посланици, което отразява дългогодишното дипломатическо напрежение относно ядрената му програма, задържането на двойни граждани на Обединеното кралство и това, което Обединеното кралство смята за подкрепа за тероризма в Близкия изток.

Пренебрежението към Русия отразява състояние на почти пълно дипломатическо замразяване между Лондон и Москва, откакто Владимир Путин нахлу в Украйна през февруари.

Беларус не се включи във войната, но позволи на Русия да използва нейната територия за нахлуването и като база, от която да изстрелва ракети.

Министерството на външните работи наложи санкции на десетки високопоставени служители от двете страни.

Путин поздрави Чарлз Трети за възкачването му на британския престол


Г-н Путин изчака няколко часа, за да изпрати кратка, но учтива телеграма на съболезнования до крал Чарлз в нощта, когато кралицата почина, като каза, че тя „с право се радваше на любовта и уважението на поданиците си, както и на високо уважение на световната сцена“.

Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, каза, когато Лиз Тръс стана министър-председател, че се надява отношенията „няма да се влошат“, добавяйки: „трудно е да си представим колко по-лошо може да стане“.

Други в Москва бяха по-малко дипломатични. Маргарита Симонян, близък съюзник на г-н Путин и ръководител на държавния медиен холдинг Russia Today, каза в социалните медии, че е разочарована от руснаците, които изразяват съболезнования. „Това не е наша загуба“, написа тя.
Дейли Телеграф