/ БГНЕС
Австралийската полиция претърси две жилища във връзка с атентата в Нова Зеландия
Австралийската полиция за борба с тероризма съобщи, че е претърсила тази сутрин две жилища във връзка с атентата срещу две джамии, извършен в петък в Нова Зеландия, при който бе отнет животът на 50 души, предаде АФП.
 
Жилищата се намират в щата Нов Южен Уелс, където е отраснал заподозреният 28-годишен австралиец Брентън Тарант, който е прекарал последните 10 години в чужбина. "Първостепенна цел е да се сдобием с улики, които могат да помогнат на новозеландската полиция в разследването й", обясни австралийската полиция в комюнике.

50 станаха жертвите на нападението в Нова Зеландия

Основният заподозрян за нападенията срещу джамии в Нова Зеландия е посетил за кратко Израел през 2016 г., съобщи вчера израелски представител, цитиран от Ройтерс.

Австралиецът Брентън Тарант е влязъл в Израел през октомври 2016 г. с тримесечна туристическа виза и е останал девет дни. Това каза източник от имиграционните служби, без да даде повече подробности за пътуването му.
 
Новозеландският премиер получила манифеста на атентатора преди стрелбата

28-годишният Тарант е заподозрян в извършването на нападения в новозеландския град Крайстчърч, при в петък които бяха убити 50 души.

Нова Зеландия  полиция
БГНЕС

Атентаторът от Нова Зеландия бил у нас през 2018 г.

Тарант е отишъл в края на 2016 г. в Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватия, където е посетил места, на които са се водили исторически битки, а през 2017 г. е пътувал в Западна Европа. През ноември 2018 г. е посетил исторически места в България, Румъния и Унгария.

Нова Зеландия  полиция
БГНЕС

БТА