/ Guliver/Getty Images
Групировката "Ислямска държава" губи позиции в Ирак и Сирия, където крепостите й са застрашени, и все повече разчита на манипулирането в интернет на кандидат-джихадисти, които да извършват нападения в цял свят, предупреждават експерти.

Тези нападения или опити за атентати понякога се приписват на прословутите "вълци единаци", но разследванията показват, че в почти всички случаи извършителите им са били мотивирани, насърчавани, подпомагани, насочвани, понякога с точност до минута и до метър, от киберкукловоди, които са станали майстори в умението да приканват последователите си "да ударят неверниците".

Опасната психологическа война чрез трупове на джихадисти

Тъй като пътищата към "земите на Халифата", които ИД е окупирала в Сирия и Ирак, са под все по-засилен контрол, те подканват привържениците си да нанасят удари където живеят, дори с подръчни средства, но водещи до смърт и терор, като с обикновени камиони в Ница и Берлин.

В публикуван в понеделник доклад експерти от ООН уверяват, че "много нападения, които изглеждат вдъхновени от ИД и за които тя е поела отговорност, първоначално се приписват на самотни извършители, но последвалите разследвания показват, че нападателите често пъти са получавали подкрепа или материална помощ от други екстремисти".

Българин e задържан в Австрия по подозрение за връзки с ИД

Истинският "вълк единак", който не споделя намеренията си с никого, не се свързва с никого, не се нуждае от никого за избора на мишената си, намиране на оръжия и преминаване към действие, не може да бъде засечен, но е и много рядък случай.

"В повечето случаи роднина или приятел на извършителя на нападението предварително е знаел нещо, или пък джихадистът е получавал в интернет насърчавания, мотивация или е споделял нещо за плана си", заяви неотдавна нюйоркската експертна фирма "Суфан груп".

През последните месеци са извършени атентати или в последния момент са осуетени опити в страни като Франция, Австралия, Германия, Индонезия, Индия, Малайзия и Бангладеш от кандидат-джихадисти, които чрез интернет са директно ръководени от специализирали се в тези задачи манипулатори на ИД, които се намират в Ирак или Сирия и работят с кодирани приложения.

Малко дете хладнокръвно застреля затворник в шокиращо видео на Ислямска държава

"Въпреки че освобождаването (от анти-ИД коалицията) на териториите под контрола на джихадисткото движение е жизненоважно, за да се постигне отслабване на организацията, тя несъмнено ще намери начини да се приспособи", подчертава Бриджет Моренг, анализаторка от вашингтонската фирма "Валенс глоубъл".
"Използването на виртуални координатори е стратегия, която групировката може да ползва дългосрочно. Те могат да действат отвсякъде, а единствените им оръжия са компютър и интернет връзка. Западът трябва да е готов да понася нападения дълго след падането на Халифата", добавя тя.

Един от най-известните и най-опасните кукловоди на ИД е 29-годишният французин от алжирски произход Рашид Касим. Името му, псевдонимите му и следи от връзките му са намерени от следователи в редица случаи, включително в убийството в края на юли на свещеник в църквата му във Франция от двама млади джихадисти.

От лятото петнайсетина души, често пъти млади хора и дори непълнолетни, са задържани и са им повдигнати обвинения за заплахи или планиране на атентати, вдъхновени от неговите призиви към убийство, най-често публикувани в приложението за кодирани съобщения Телеграм.

Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган обсъдиха по телефона борбата с тероризма

"Скъсай билета си за Турция, раят е пред теб. Манипулираш двама-трима дребни престъпника, намираш оръжие във всеки квартал", казва той във видеоклип от юли.

В излъчено миналата седмица разследване журналисти от френското телевизионно предаване "Специален пратеник" се представят за радикализирани девойки и се свързват с Рашид Касим.
"Има две възможни действия, които можеш да предприемеш", казва им той в аудиопослание. "Или се опитваш да дойдеш тук, или правиш нещо откачено там, ако се сещаш какво искам да ти кажа".

 
БТА