Испанската полиция арестува мароканец, заподозрян, че е ръководел ислямистка клетка, вербувала доброволци да отидат в Турция и да бъдат обучени от "Ислямска държава", предадоха Ройтерс и ТАСС.

В Германия арестуваха мароканец за връзки с нападенията в Париж през 2015 г.

Мароканецът, притежавал редовно разрешение за пребиваване в Испания, беше задържан в северния град Сан Себастиан. Смята се, че той е вербувал потенциални бойци лично и по интернет от 2010 г. насам, действайки много активно. Той се е сближавал с емоционално нестабилни младежи, изложени на риск от социално изключване, на които лесно е можел да повлияе. Възползвал се е от позицията си като треньор по бокс, за да спечели доверието им, съобщава испанското вътрешно министерство.

Хванаха тийнейджър, свързан с Ислямска държава, в Кьолн

Новите попълнения са били изпращани в Турция, за да бъдат обучени и да получат инструкции за потенциални нападения в Европа, добавя министерството.

Арестувани са и още двама членове на джихадистката клетка. Единият, бивш съквартирант на основния заподозрян, е хванат в Мароко, а другият във френския град Страсбург през ноември миналата година.

Експерти: Терористичните атаки увеличиха чувството за несигурност и това ще продължи и през 2017 г.

Общо 181 души бяха арестувани по обвинения във връзки с ислямистки екстремисти от 2015 г. насам, когато испанското правителство повиши равнището на опасност от терористичен атентат до втората най-висока степен.

Източник: БТА