Заплаха от биотероризъм доведе до затягане мерките за сигурност в лабораториите на Острова
Заплаха от биотероризъм доведе до затягане мерките за сигурност в лабораториите на Острова / netinfo

Учените във Великобритания затягат мерките за сигурност на лабораторните материали заради заплаха от биотероризъм, съобщава електронното изадние на британския в. "Таймс".

Лабораториите получили заповед да засилят охраната на запасите от над 100 смъртоносни вируси и бактерии, след като британското разузнаване предупредило правителството, че ислямистки терористи се обучават за бактериологична война.

Според МИ 5 терористи от Ал Каида и други екстрпемистки групировки вербуват студенти, предлагайки да платят оразованието им, като в замяна използват за своите цели професионалните им знания и умения.

Учените и лаборантите в университети, болници и фармацевтични компании, които работят с подобни опасни материали, ще се проверяват от полицията, а лабораториите ще бъдат преглеждани от държавни инспектори, съобщава "Таймс".

Редовна проверка ще има и за наличните количества вируси и бактерии. Сред рисковите биологични агенти са причинителите на полиомелит, бяс, туберкулоза и птичи грип, токсини и бактерии, отравящи храната.

След атаките в САЩ на 11 септември 2001 г. сигурността лабораториите на Великобритания като съюзник във войната срещу тероризма, също бе засилена и властите наложиха ограничения върху 47 биологични агента. Сега броят на контролираните материали ще нарасне до 103 - 43 вируса, 21 бактерии, 2 вида гъбички, 13 токсични вещества и 18 животински патогени.