Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира изявлението на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, в което се казва, че европейците трябва да изтърпят ефекта от антируските санкции.

"Европейските страни трябва да проявят търпение и да изчакат ефекта от антируските ограничителни мерки на Запада", написа в блога си ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел. Те вече достатъчно са зчакали. Борел дори не знае това", написа Захарова в канала си в Telegram.

"Жозеф, ефектът от антируските санкции беше незабавно усетен от много жители на ЕС. Жителите на Азия, Африка и други отдалечени региони също оцениха едностранните незаконни ограничения на Вашингтон и Брюксел срещу Русия", подчерта тя.

Орбан: Европа трябва да признае, че сгреши – санкциите срещу Русия имаха обратен ефект

Европейските страни трябва да проявят търпение и да изчакат ефекта от антируските ограничителни мерки на Запада, написа в блога си ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел.

"Санкциите изискват стратегическо търпение, тъй като постигането на желания ефект може да отнеме много време", каза политикът.

Той заяви, че забраната за високотехнологични продукти, по-специално полупроводници, би трябвало да засегне сериозно руските компании, произвеждащи потребителска електроника, компютри, самолети, автомобили и военно-промишлени продукти.

След началото на войната на Русия в Украйна много западни държави обявиха мащабни ограничителни мерки срещу Москва. Санкциите засегнаха банковия сектор и високотехнологичните продукти. Освен това част от златните и валутните резерви бяха замразени.

Кремъл определи мерките като икономическа война, но подчерта, че е подготвен за подобно развитие.
БГНЕС