/ iStock/Getty Images
Новият японски император Нарухито, който седна на престола на 1 май, в събота за първи път приветства публично японците, предаде ТАСС.

Императорът се появи на специално оборудван балкон в императорския дворец, за да отправи приветствията си към събралите се хора. В течение на днешния ден е планирано монархът да се появи шест пъти пред народа.

Нарухито получи символите на императорската власт (ВИДЕО)


"Дълбоко съм ви благодарен за поздравленията по случай сядането ми на трона. Моля се вие да бъдете здрави и щастливи. Моля се също така страната ни заедно с другите страни да продължи да се стреми към мира и да може да постигне още по-голям разцвет", заяви в речта си императорът.

Краят на една епоха в Япония: 30 години на трона в 30 кадъра (СНИМКИ)

В района на двореца от началото на деня са засилени мерките за сигурност. Хиляди японци се събраха, за да приветстват императора и другите членове на императорското семейство. Почетният император Акихито и съпругата му Митико не присъстваха на мероприятието, отбелязва ТАСС.

Традиционен шинтоистки ритуал сложи край на ерата Хейсей в Япония

Нарухито е първият японски монарх, роден след капитулацията на Япония във Втората световна война. Той се възкачи на японския императорски престол на 1 май. С възцаряването на новия император в Япония започна и година първа на новата ера, наречена Рейва (ерата на Прекрасната хармония).
БТА