Юроактив: САЩ прехвърлят ядрено оръжие на 100 км от България
Юроактив: САЩ прехвърлят ядрено оръжие на 100 км от България / Thinkstock/Getty Images

САЩ преместват свои ядрени оръжия от Турция в Румъния, съобщи сайтът „Юроактив". Ядрените оръжия се местят от база „Инджирлик" в базата "Девеселу" в Румъния, която се намира на по-малко от 100 км от България. От румънското Министерство на външните работи отричат информацията.

Причина за операцията са влошаващите се отношения между Анкара и Вашингтон, твърди „Юроактив".

САЩ пратиха два ядрени бомбардировача в Европа за военни учения

Съединените щати са започнали преместване в Румъния на ядрените си оръжия, базирани в Турция, съобщи сайтът "Юроактив", като се позова на два независими източника, без да ги назовава. Операцията се извършва на фона на влошените отношения между Вашингтон и Анкара заради екстрадирането на ислямисткия проповедник Фетхуллах Гюлен.

Ядрените оръжия се местят от "Инджирлик" към базата "Девеселу" в Румъния, която се намира на по-малко от 100 км от България, твърдят източниците. Уточнява се, че тази стъпка е предизвикателство и в технически, и в политически план. От времето на Студената война в базата "Инджирлик" са базирани около 50 единици тактически ядрени оръжия и това е на стотина километра от границата със Сирия, отбелязва изданието.

Най-мощната атомна бомба на САЩ е в процес на разглобяване

По време на опита за военен преврат в южната ни съседка токът във военната база бе прекъснат и турското правителство издаде забрана американски самолети да влизат и излизат от страната. Малко по-късно ръководителят на базата беше арестуван заради връзки с превратаджиите.

Румънското външно министерство отрича информацията. От своя страна НАТО даде дипломатичен отговор, като заяви, че съюзниците трябва да се уверят, че ядрените оръжия, разположени в Европа, се намират "в безопасност".