Най-мощната атомна бомба на САЩ е в процес на разглобяване
Най-мощната атомна бомба на САЩ е в процес на разглобяване / снимки: Reuters

Последната от най-мощните атомни бомби в САЩ - стотици пъти по-силно оръжие от бомбата, пусната над Хирошима, е в процес на разглобяване близо половин век, след като бе взета на въоръжение в епогея на Студената война, предаде Асошиейтед прес.

Последните компоненти на бомбата Б53 ще бъдат демонтирани днес в завода Плантекс близо до Амарило, щата Тексас - единственото място в САЩ, където се сглобяват и разглобяват ядрени оръжия. Приключването на Програмата за ядрено разоръжаване ще стане с година по-рано от предвидения график в съответствие с целта на президента Барак Обама за намаляване на ядрените оръжия, съобщи Националното управление за ядрена сигурност към министерството на енергетиката. Председателят на управлението Томас Д`Агостино нарече елиминирането на бомбата значимо събитие.

Наймощната атомна бомба на САЩ е в процес на разглобяване
netinfo

Взета на въоръжение за първи път през 1962 г., когато напрежението в Студената война достигна своя връх по време на кубинската криза, Б53 тежи 4530 кг и е с размер на миниван. Според Американската федерация на учените тя е 600 пъти по-мощна от атомната бомба, пусната над японския град Хирошима във Втората световна война, пише БТА. Б53 е създадена, за да руши съоръжения дълбоко под земята, и се пренася от изтребители Б52. Тъй като е направена по стара технология от инженери, които вече са пенсионирани или са починали, разглобяването й отнема време. Специалисти разработиха сложни прибори и нови процедури, за да се гарантира безопасност. Много от бомбите Б53 бяха разглобени през 80-те години на миналия век, но значителен брой остана в американския арсенал до 1997 г.

Бомбата се смята за разглобена, когато експлозивите с тегло приблизително 136 кг бъдат отделени от специалния ядрен материал. Ядрата от уран от разглобените в Пантекс бомби ще се съхраняват във временна база в завода, каза говорителят на Пантекс Грег Кънингам.