САЩ пратиха два ядрени бомбардировача в Европа за военни учения
САЩ пратиха два ядрени бомбардировача в Европа за военни учения / снимка: Guliver/Getty Images

Военновъздушните сили на САЩ изпратиха два ядрени бомбардировача Б-2 със системи "стелт", които ги правят невидими за радарите, в британска база за военни учения със съюзници от НАТО, предаде Франс прес.

В обстановка на напрежение с Русия заради действията й в Украйна това кратковременно и отдавна планирано учение е "нова демонстрация на непоклатимия ни ангажимент към алианса", заяви говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън.

През последните седмици Вашингтон увеличи дислоцирането на военни средства, за да успокои източноевропейските си съюзници, които се безпокоят от действията на Москва, отбелязва АФП.

Двата бомбардировача Б-2 "Спирит" са пристигнали в неделя в британската военновъздушна база Феърфорд, западно от Лондон. Там те са се присъединили към три американски стратегически бомбардировача Б-52, които са в базата от 4 юни. Дислоциране на бомбардировачи Б-2 в чужбина се прави изключително рядко, тъй като САЩ държат да запазят тайната на тези самолети, от които притежават само 20, отбелязва Франс прес.

Бомбардировачите Б-2 са предназначени да пробиват мощни противовъздушни отбранителни системи и да пускат десетки прецизни бомби с конвенционален или ядрен заряд.

Източник: БТА