/ БТА
Израел разполага с една от най-мощните армии в света и със сигурност разполага с нужния потенциал да открие лидерите на Хамас и да унищожи голяма част от оръжията на групировката, пише Deutsche Welle. Ще успее ли да елиминира Хамас напълно?

Израелското правителство е категорично. Хамас трябва да бъде “елиминиран”. Но възможно ли е това наистина? Краткият отговор е “не”, смятат експерти. Голяма част от анализаторите са на мнение, че не е възможно Хамас напълно да изчезне. Основната причина е, че не става дума само за военна организация.

Хамас е социално движение

Хамас разполага с около 20 000 до 30 000 бойци, заяви наскоро пред ДВ Гидо Щайнберг, експерт по Близкия изток в Германския институт за международни отношения и сигурност. Но той добави, че "това е и социално движение с масова подкрепа в ивицата Газа. И това е проблемът в дългосрочен план".

От 2007 година насам Хамас де факто контролира ивицата Газа и поддържа мрежа за социално подпомагане. Смята се, че тази гражданска мрежа има между 80 000 и 90 000 членове, казва Щайнберг.

В края на октомври Рашид Халиди, професор по съвременни арабски изследвания в Колумбийския университет в Ню Йорк, заяви пред испанския вестник "Ел Паис", че Израел "би искал да изкорени Хамас като институция, като политическа, религиозна и културна структура и като военна структура".

Според Халиди първите две цели не са изпълними: “Дори да убият всичките ѝ лидери и всички въоръжени бойци, Хамас ще остане политическа сила, без значение дали израелците ще окупират ивицата Газа или ще я напуснат. Така че унищожаването на Хамас като политическа институция или като идея е невъзможно”. Експертът смята, че израелците може би ще успеят да намалят военната мощ на Хамас, "но само в ограничена степен и за ограничен период от време".

Унищожаване на военния потенциал на Хамас

Хамас не признава държавата Израел. Групировката смята, че религията трябва да бъде в основата на всяко палестинско правителство. Но вероятно най-популярна я прави ролята ѝ на съпротивително движение срещу израелската окупация на палестинските територии и ивицата Газа.

Израел разполага с една от най-мощните армии в света, като през 2023 г. тя зае 18-о място от 145 държави в годишния списък на Global Firepower за въоръжените сили. За сравнение, Германия се намира на 25-о място. Стокхолмският международен институт за изследване на мира съобщава, че през миналата година Израел е изразходвал 4,5% от националния си бюджет за отбрана - това е повече от САЩ и от Германия, които са изразходвали съответно 3,5% и 1,4%.

Трудно е да се води война срещу партизанска групировка

В същото време военното крило на Хамас действа по-скоро като партизанска групировка и е внесло повечето от оръжията си по контрабанден начин.

Израел със сигурност разполага с ресурси, за да открие неговите водачи. Израелското правителство заяви наскоро, че убило между 5000 и 7000 бойци на Хамас. Тези данни няма как да бъдат независимо проверени, но ако са верни, това би бил успех, защото отслабването на Хамас е най-доброто, което може да се очаква за момента.

"Както Хамас направи след конфликтите с Израел през 2009, 2012, 2014 и 2021 година, групировката почти сигурно и сега ще се превъоръжи и възстанови", написа Денис Рос, бивш пратеник на САЩ в Близкия изток, в статия за "Ню Йорк Таймс" в края на октомври. Затова според него не бива да има прекратяване на огъня, докато Хамас не бъде отстранен от власт.

В същото време много малко национални армии са успявали да победят партизански групировки. Често срещан пример е бруталната групировка "Ислямска държава", която еволюира от остатъците на "Ал Кайда".

Самият Израел така и никога не успя да разгроми окончателно Хамас, въпреки че е убил редица негови лидери, включително двама от основателите на групировката.

Как може да бъде убита една идея?

"Най-доброто, на което са способни израелските военни, е да елиминират ръководството на Хамас. Те могат също да унищожат съоръженията за изстрелване на ракети, но те не могат да унищожат идеята за Хамас”, казва Джъстин Крамп, експерт по тероризъм, който ръководи Sibylline Ltd, глобална консултантска компания за разузнаване.

Унищожаването на Хамас с военни средства е невъзможно, казва още Крамп пред ДВ, защото "докато някои жители на Газа са срещу групировката, други ѝ симпатизират. Те ще негодуват срещу Израел за тези действия и това ще подхрани цикъла на насилие, както винаги е ставало - освен ако в края на това не настъпи много голяма промяна".

По данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа само за два месеца са били убити над 18 000 души и са ранени над 49 500; според анализ на Ягил Леви, професор по социология в Открития университет на Израел, цитиран от израелския вестник "Аарец", около 61% от убитите са цивилни. Повече от половината от всички сгради в Газа са разрушени, а 90% от населението е прогонено.

Обратен ефект?

"Нетаняху твърди, че унищожаването на Хамас ще даде възможност за "дерадикализация" на Газа, но вероятно е точно обратното", пишат експертите на Международната кризисна група. "Провежданата кампания и последиците от нея ще доведат до нови, може би още по-твърди форми на войнственост.”
Deutsche Welle