Мия Леймберг
Мия Леймберг / БТА
Мия Леймберг бе освободена, като прекара почти два месеца в плен в Газа заедно с кучето си порода ши цу, като това бе един от най-изненадващите моменти през продължилото една седмица примирие между Израел и "Хамас", което приключи в петък, предаде Ройтерс.

"Докато бяхме там, трябваше да я храним с нашите остатъци - да говоря за теб, Бела", разказа 17-годишната Мия, гледайки към малкото бяло куче в ръцете си. "И трябваше да се уверим, че тя няма да подивее там. Трябваше да я пазим, за да не започне да обикаля и да не подразни някого там", добави тя.

Мия и майка ѝ Габриела били на посещение при роднини в кибуц Нир Ицхак, откъдето били взети за заложници от "Хамас" по време на атаката в Южен Израел на 7 октомври, която предизвика войната в Газа. Майката, дъщерята, леля ѝ и кучето бяха освободени в замяна за палестински затворници, но чичо ѝ и партньора на леля ѝ все още са в плен.

"Беше трудно. Държах я (Бела) по целия път натам. Това бяха още четири килограма. И просто извадих достатъчно късмет да успея да я запазя през цялата тази ситуация и да я върна обратно", каза Мия от дома си в Йерусалим в първото си интервю пред медиите.

„Хамас“ освободи трета група заложници в Газа в рамките на споразумението за примирие

Започна да се появява информация за условията, в които са били държани някои израелски заложници, посочва Ройтерс. Някои от тях описват "задушаващи" помещения без достъп до лекарства и все по-малко храна. Деца разказват, че им е било наредено винаги да пазят тишина.

"За мой късмет Бела не е като други малки кучета, които лично познавам, тя е доста тиха, освен, когато си играе или е ядосана", разказва Мия. "Ако бяха сметнали, че ще създаде проблем, честно казано не смятам, че щяха да ми позволят да я запазя", добавя тя.

Бащата на Мия, Моше, каза, че бил изненадан да види, че дъщеря му била освободена с кучето в ръцете си. Когато била отвлечена от кибуца, Мия скрила кучето под пижама си. "После ги отвели в тунелите… кучето било при нея през цялото време. Когато излезли от тунела те трябвало да се качат по стълба и тогава хората от "Хамас" забелязали, че тя не държи кукла, а живо, дишащо куче. Последвал кратък спор и решили да ѝ позволят да си запази кучето, вместо да го остави", каза още той.

По време на примирието, което приключи миналия петък, бяха освободени повече от 100 заложници, припомня Ройтерс. Оттогава сраженията бяха възобновени и Израел продължи военната си офанзива срещу "Хамас" в Газа.

Мия смята, че пленничеството е било тежко преживяване, което "ще отнеме доста време, за да се усвои". Присъствието на Бела обаче ѝ помогнало. "Тя беше огромна помощ за мен. Тя ме занимаваше. Тя беше морална подкрепа", каза тя.
Владимир Арангелов/БТА