/ БГНЕС, архив
Главният преговарящ на ЕС за Брекзита Мишел Барние заяви, че все още е възможно да се постигне споразумение с Великобритания тази седмица, но британското правителство трябва да предложи законово обвързващ текст, предаде АП.

Кралица Елизабет II в парламента: Брекзит на 31 октомври е приоритет за правителството (СНИМКИ)

Преди днешната си среща с външните министри на ЕС в Люксембург Барние каза, че сега главното предизвикателство е британските предложения по сложния въпрос за ирландската граница да се превърнат в законово обвързващ текст. „Крайно време е добрите намерения да се оформят в законов текст“, каза Барние.

Тази седмица се определя съдбата на Брекзита

В четвъртък и петък ще се състои среща на върха на ЕС, чиято основна тема ще е Брекзитът поради наближаването на планираната му дата 31 октомври. „Макар че постигането на споразумение ще е трудно - според нас все по-трудно - то остава възможно за тази седмица“, каза Барние.

Ирландската телевизия RTЕ съобщи, че днес Великобритания ще направи нови предложения за Брекзита на срещата с преговарящите от ЕС в Брюксел. „Двама информирани източника потвърдиха, че британските преговарящи ще предложат нов текст на срещата им с преговарящите от Европейската комисия", съобщи редакторът за Европа на RТЕ Тони Конъли в Twitter.

Великобритания публикува обновени планове за подготовка за Брекзит без сделка

Финландският министър по въпросите на Европа Тюти Тупурайнен, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви, че споразумение за Брекзита все още е възможно, но ЕС трябва да има готовност за липса на споразумение и удължаване на процеса. „Всички сценарии са възможни“, каза тя.
БТА