Въздушна тревога беше обявена в ранните часове на днешния ден по цялата територия на Украйна, а армията предупреди за възможни руски ракетни удари в обширен район, простиращ се от Киев до Централна Украйна, предаде Ройтерс.

Малко по-късно армията съобщи за няколко взрива в Киев и други части на Украйна и призова хората да не излизат от бомбоубежищата, предаде Франс прес.

Повечето от ракетите са били свалени, а в резултат на обстрела е регистриран един смъртен случай, предава БТА.

Това е деветото руско въздушно нападение срещу украинската столица този месец - явна ескалация след седмици на затишие и преди дългоочакваната украинска контраофанзива с помощта на новодоставени модерни западни оръжия, посочва АП.

В южната област Одеса един човек е загинал, а двама са били ранени при руска ракетна атака, съобщи в Teлеграм говорителят на Одеската военна областна администрация Сергий Братчук.

"Повечето от ракетите на противника бяха свалени над морето от силите за противовъздушна отбрана. За съжаление, беше улучен и един промишлен обект: Загина 1 човек, двама бяха ранени", каза Братчук.

Падащи отломки по време на въздушно нападение предизвикаха пожари в два киевски района, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс.

Кметът Виталий Кличко написа в Телеграм, че единият от пожарите е избухнал в гаражи в Дарницкия район на столицата. По думите му няма пострадали.

Началникът на военната администрация на Киев Сергий Попко съобщи също в Телеграм, че пожар е избухнал и в необитаема зона в Деснянския район, който се намира в източната периферия на града.

Попко заяви, че столицата е била атакувана с крилати ракети и че всички те са били свалени от противовъздушната отбрана.
Владимир Сахатчиев/БТА