/ iStock
Украйна се присъедини към Центъра за киберотбрана на НАТО, съобщиха от базираната в Талин организация, а Киев нарече този ход "стъпка по пътя" към членство в НАТО, предаде АФП.

Центърът за върхови постижения за съвместна киберотбрана (Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence - CCDCOE) на Западния отбранителен съюз добави, че е приел в редиците си също Исландия, Ирландия и Япония.

"Особено се радваме, че Украйна е тук с нас", заяви естонският министър на отбраната Хано Певкур, цитиран в изявление на CCDCOE.

"Това предлага уникална възможност едновременно да допринесем за защитата на Украйна и да се учим от бойното поле в киберпространството, за да подобрим киберсигурността на всички членове."

Посланикът на Украйна в Естония, Мариана Беца, приветства "знаковото събитие" като "важна стъпка по пътя към присъединяването на Украйна към НАТО".

Центърът - който понастоящем обхваща държавите - членки на НАТО, и още осем държави - е основан през 2008 г. в естонската столица.

В центъра експерти по данни от цяла Европа и САЩ работят за защита на информационните мрежи на западния отбранителен съюз. 
БГНЕС