Ракети са поразили тази сутрин сирийското военно летище Тайфур в централната част на страната, съобщава БТА. Сирийската държавна телевизия съобщи, че рано тази сутрин са били чути мощни експлозии на голямото военно летище Т-4 край сирийския град Хомс. Агенция САНА съобщи още, че сирийската противовъздушна отбрана е реагирала на атаката срещу военното летище край Хомс и е свалила осем ракети и че има жертви сред сирийския военен персонал на летището. Агенцията твърди за "няколко убити и ранени". 14 бойци са загинали, сред които и иранци, при въздушния удар по сирийска военна база, съобщи  Франс прес, като се позовава на сирийския Център за наблюдение на правата на човека.
 
Десетки загинали в Сирия, има подозрение за използването на химическо оръжие

Сирийски военни представители и руското министерство на отбраната съобщиха, че израелски изтребители са нанесли удар по сирийската военна база Т-4.

Веднага след удара сирийската агенция САНА изказа подозрение, че се касае за ракетен удар, нанесен от САЩ. Министерството на отбраната на САЩ заяви, че не извършва въздушни удари в Сирия "по това време", с което формално отхвърли твърденията на сирийската държавна телевизия, че САЩ са изстреляли ракети по ВВС база на сирийските правителствени сили, предаде Ройтерс.

В съобщението на Пентагона се казва, че "по това време министерството на отбраната не извършва въздушни удари в Сирия".

"Ние обаче продължаваме внимателно да следим ситуацията и подкрепяме предприеманите в момента дипломатически усилия за привличане към отговорност на онези, които използват химическо оръжие - както в Сирия, така и на други места", заявява Пентагонът.

Френската армия не е бомбардирала базата на сирийския режим Т-4, разположена в района между Хомс и Палмира, заяви генералният щаб на френските въоръжени сили, предаде Франс прес. "Не сме ние", каза говорителят на генералния щаб полковник Патрик Стежер пред Франс прес.
 
Съветът за сигурност на ООН ще заседава за Сирия

Израелски изтребители са нанесли удар по сирийската военна база Т-4, предаде ТАСС, като се позова на руското министерство на отбраната. Сирийски военни представители също твърдят, че удара по сирийската военна база е нанесен от израелски самолети.

По-рано представители на израелската армия отказаха да коментират съобщенията
за ракетен удар, нанесен рано тази сутрин по голяма сирийска ВВС база в източната част на провинция Хомс. "Отказвам да коментирам", каза пред кореспондент на ТАСС служителка в армейската пресслужба в отговор на зададен въпрос.
 
Съобщавайки за отказа на израелския представител да коментира днешния въздушен удар по сирийското военно летище, Ройтерс припомня, че Израел много пъти в миналото е нанасял удари по време на продължаващия там военен конфликт. Те са били насочени срещу конвои и бази на подкрепяните от Иран милиции, сражаващи се на страната на сирийския президент Башар Асад.
 

Въздушният удар бе нанесен повече от ден след като се появиха информациите за предполагаема химическа атака в град Дума край Дамаск, в която загиналите са десетки и за която се смята, че е била извършена от силите на режима. Предполагаемото химическо нападение бе осъдено вчера от ЕС, САЩ, генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, папа Франциск и редица страни. Днес Съветът за сигурност на ООН ще обсъжда случая.

БТА