/ iStock/Getty Images
Премиерът на страната смята, че задължителната ваксинация не е неконституционна
Гръцките здравни власти съобщиха за 2854 нови случая на коронавирусна инфекция и седем смъртни случая, съобщава в. "Катимерини".

Гърция очаква пик на четвъртата вълна от COVID-19 през август

Седем от новите случаи са потвърдени при туристи, които са били тествани на граничните пунктове на страната, отбелязва Националната организация за обществено здраве.

От началото на пандемията в страната са потвърдени 471 894 случая на коронавирусна инфекция, а 12 882 души са починали. В момента 139 пациенти са интубирани в интензивни отделения.

Гърция въвежда задължително ваксиниране за медици и социални работници


Ваксинацията срещу COVID-19 може да бъде направена задължителна в Гърция, според премиера Кириакос Мицотакис, който заяви, че това не е неконституционно, както твърдят хората, противопоставящи се на мярката, предаде ДПА.

"Държавата има право да изисква от всички граждани да изпълняват задълженията си от социална и национална солидарност", заяви той, като добави, че това е посочено в член 25 на гръцката конституция и следователно задължителната ваксинация е в съответствие с конституцията.

В Атина и други градове в страната се проведоха демонстрации на активисти срещу ваксинацията през последните дни. Те твърдят, че задължителната ваксинация противоречи на конституцията. При някои от демонстрациите избухнаха безредици и полицията използва сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне тълпата.

В Атина протестираха срещу задължителната ваксинация в страната (ВИДЕО)

Консервативното правителство наложи със закон правилото, че само ваксинирани хора могат да бъдат допускани в закритите пространства на ресторантите и културните институции.

Освен това служителите в здравния сектор трябва да бъдат ваксинирани, иначе може да бъдат отстранени от работа и няма да получават заплати, докато не бъдат имунизирани.
В частния сектор работодателите имат право да изискват от служителите да бъдат ваксинирани, а ако откажат, може да бъдат уволнени.
БТА