Около 4000 души, по данни на полицията, се събраха в сряда вечерта в центъра на гръцката столица Атина на протест срещу мерките, обявени в понеделник от правителството с цел да се спре разпространението на варианта Делта на коронавируса, предаде Франс прес.

Демонстрантите се събраха пред парламента при засилено полицейско присъствие.

"Ние казваме не!", "Оставка!", "Вземете си ваксините и се махайте!", скандираха протестиращите, някои от които нападнаха журналисти и фотографи.

Гърция регистрира почти 3000 новозаразени с коронавирус

Според Ройтерс в протеста са участвали над 5000 противници на ваксините, като част от тях развявали гръцки знамена, други носели дървени кръстове.

"Всеки човек има право на избор. Ние избираме правителството да не избира вместо нас", заяви Файдон Воволис - кордиолог, който поставя под въпрос научните изследвания за маските и ваксините и оглавява движението "Отново свободни", свикало протеста.

В понеделник премиерът Кириакос Мицотакис обяви в обръщение, че ваксинацията за медиците, както и за персонала в домовете за възрастни хора става, задължителна, а онези, които откажат да се ваксинират, може да изгубят работата си.

Гърция ще обяви задължителна ваксинация за някои професионални групи

От петък, 16 юли, до края на август на местата за развлечение, в баровете, в кината и театрите, а също във всички закрити пространства, ще бъдат допускани единствено ваксинирани.

В Гърция, която има население от 10,7 милиона души, са изцяло ваксинирани 4,3 милиона души, но поради разпространяването на варианта Делта властите се опасяват от увеличаване на случаите и претоварване на болниците.

Вчера Гърция съобщи за над 2900 нови случая на ковид, при само около 800 преди седмица.
БТА