Война на думи, обвинения и напрежение на конференцията за Сирия
Война на думи, обвинения и напрежение на конференцията за Сирия / БГНЕС

Международната мирна конференция за Сирия завърши, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Утре е ден на официална пауза в преговорите. Вдругиден делегациите на сирийския режим и опозиция започват двустранни преговори в Женева с посредничеството на специалния пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими, предава БТА.

Генералният секретар на световната организация Бан Ки-мун призова сирийските делегации да работят искрено за намиране на решение на конфликта, който продължава вече близо три години и в който според проопозиционни активисти са загинали най-малко 130 хиляди души.

По-рано сирийският министър на външните работи Уалид ал Муалем влезе в пререкание с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, след като просрочи времето си за изказване при откриването на международната мирна конференция за Сирия в швейцарския град Монтрьо, предаде Франс прес.

На откриването на конференцията трябваше да се изкажат около 40 участници, като всеки от тях трябваше да се вмести в рамките на 7 минути. Единствено на представителите на двете сирийски делегации - на правителството и на опозицията - беше разрешено да говорят по 10 минути.

До пререканието се стигна, след като Муалем беше говорил 20 минути, сипейки обвинения към опозицията. В отговор на поканата на Бан Ки-мун да съкрати изказването си, Муалем заяви: "Вие живеете в Ню Йорк, а аз - в Сирия и имам право да представя сирийската версия пред този форум". Десет минути по-късно след нова подкана на Бан да приключи изказването си сирийският външен министър обеща да го направи, след като довърши изречението си, като на изразената от Бан надежда, че ще изпълни обещанието си натърти, че Сирия винаги изпълнява дадената дума. Забележката не се понрави на генералния секретар на ООН и след като на 35-ата минута след началото на речта си Уалид ал Муалем най-после изключи микрофона си, Бан Ки-мун заяви, че това поведение противоречи на конструктивната атмосфера, която се очаква от участниците в конференцията. "Надявам се това да не се повтаря", подчерта Бан.

Сирийската опозиция спази регламента, вмествайки се в предвиденото време от 10 минути, отбелязва БТА.

Форумът в Монтрьо бе открит от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. На срещата участват министри на външните работи на 40 страни, сред които Русия и САЩ, представители на сирийското правителство и на сирийската опозиция.

Пред делегатите Бан Ки-мун изрази надежда, че конференцията ще постави началото на мирен процес в Сирия, предаде ИТАР-ТАСС. Той благодари на участниците, че са приели поканата му за конференцията.

Междусирийските преговори "няма да са нито прости, нито бързи". Това мнение изрази руският външен министър Сергей Лавров при откриването на конференцията, предаде ИТАР-ТАСС.

"Доста са силите, които подкрепиха на думи "Женева-2", но всъщност не желаят тя да успее. Все пак обаче конференцията дава макар далеч не стопроцентов, но реален шанс да бъде постигнат мир в Сирия", отбеляза той. Русия е "готова наред с всички да съдейства всестранно в дейността на всички сирийски страни с цел да бъдат съгласувани взаимно приемливи договорености", увери Лавров, който прикани в междусирийските преговори в Монтрьо да бъде включена патриотичната опозиция, действаща в пределите на Сирия, а също така Иран.

Китайският външен министър Ван И призова страните в сирийския конфликт да осигуряват достъп на хуманитарна помощ за населението на Сирия, засегнато от бойните действия, съобщи ИТАР-ТАСС. "Призоваваме всички страни в Сирия да действат в съответствие с решенията на Съвета за сигурност на ООН, а именно да сътрудничат с ООН в операциите за доставяне на хуманитарна помощ и да й осигуряват безопасен и безпрепятствен достъп", каза И на международната конференция за Сирия в Швейцария. "Същевременно се обявяваме против политизиране и милитаризиране на предоставянето на хуманитарна помощ", заяви той. Министърът подчерта, че Китай ще продължи да изпраща хуманитарна помощ на сирийците.

Лидерът на сирийската опозиционна коалиция Ахмад Джарба призова Башар Асад да предаде властта на преходно правителство, предадоха световните агенции. "Призовавам делегацията на режима да подпише веднага декларацията от първата женевска конференция от юни 2012 г., предвиждаща прехвърляне на прерогативите на Асад на преходно правителство, в това число, и прерогативите му върху армията и силите за сигурност", заяви опозиционният лидер на конференцията в Монтрьо.

Докато Джарба говореше, сирийската държавна телевизия излъчи речта му, като показа паралелно кадри на насилие, което представи като престъпления на терористите, предаде Франс прес. Държавната телевизия не изписа името на опозиционния лидер, докато излъчваше изявлението му, нито пък излъчи думите му с бягащо изречение, както процедираше с предишните оратори.

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че сирийският президент Башар Асад не може да е част от преходно правителство в Сирия, предадоха световните агенции. "Башар Асад не може да участва в преходно правителство. Невъзможно е, немислимо е този човек, който извърши такова насилие срещу собствения си народ, да запази легитимността си, за да управлява", каза Кери.

Дипломат номер едно на САЩ заяви, че единствен вариант на изход от сирийската криза е постигане чрез консенсус на споразумение за преходно правителство на преговорите в Швейцария.

Кери призна, че конференцията в Женева поставя началото на трудни и сложни преговори и прикани участниците в нея да са единни, за да помогнат да бъде сложен край на страданията на сирийския народ.

Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че сирийският президент Башар Асад сам е унищожил своята легитимност, предаде ИТАР-ТАСС. "Всички, които са подписали Женевското комюнике, искат в Сирия да бъде съставено преходно правителство с пълни правомощия, което би съответствало на стремежите и на едната, и на другата страна и би отчитало исканията и на други хора, включително на президента, който сам разруши собствената си легитимност", каза Хейг на мирната конференция за Сирия в Швейцария. Хейг обяви, че Великобритания е предоставила 500 милиона британски лири за хуманитарна помощ за Сирия и планира да отпусне още 100 милиона.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че е необходимо да се постигне споразумение за политически преходен период в Сирия, съобщи ИТАР-ТАСС. "В интерес на всички сирийци е да спасят своята страна", каза Аштън. "Ние трябва да им помогнем да спрат конфликта и да положат усилия за облекчаване на страданията на сирийския народ. Трябва да гарантираме, че ще бъде постигнато споразумение за политически преходен период, че ще бъде сложен край на насилието и ще бъде осигурен достъп до вода, храна, електроенергия и медицинско обслужване", заяви тя.

Френският външен министър Лоран Фабиюс призова за незабавно прекратяване на огъня в Сирия и за отварянето на хуманитарни коридори, по които да се доставят помощи за цивилните, предадоха световните агенции. "В Сирия ситуацията е ужасяваща. Избиват се хиляди невинни жени, деца и мъже. Правителството на Башар Асад носи тежка отговорност за тази ситуация, но в същото време то носи и отговорност за възхода на престъпния тероризъм, срещу който то твърди, че се бори, но който всъщност е негов съюзник", каза Фабиюс, цитиран от Ройтерс.

Няма място за Башар Асад и за тези, чиито ръце са оцапани с кръв, в сирийския преход, заяви външният министър на Саудитска Арабия принц Сауд Ал Фейсал, предаде Ройтерс. Принц Сауд призова всички чуждестранни сили да се оттеглят от Сирия, включително бойците на ливанската организация "Хизбула" и на иранската Революционна гвардия, които подкрепят Дамаск в борбата срещу бунтовниците.

Малко преди началото на форума, който се провежда в хотел в Монтрьо, в града 200 привърженици на президента Башар Асад започнаха акция в негова подкрепа, предаде ИТАР-ТАСС. Те скандираха лозунги в негова подкрепа. Акцията обаче не е била съгласувана с властите на Монтрьо.