/ iStock/Getty Images
Достъпът до ваксини в Евросъюза трябва да бъде по-широк и по-бърз. Това може да включва оказването на по-голям натиск на одобрените производители да изпълняват договорните си задължения, както и сертифициране на нови ваксини. Такова искане отправиха източните членки на ЕС от Вишеградската четворка, предаде ДПА.

"Предложих да отделим ваксините от политиката", каза унгарският премиер Виктор Орбан на днешната среща на върха на регионалното обединение, което включва Чехия, Унгария, Полша и Словакия.

Няма източни и западни ваксини, има само ефикасни и неефикасни, добави той.

Унгария е единствената членка на ЕС, която използва руската ваксина "Спутник V", макар властите в Чехия и Хърватия също да признаха, че обмислят подобна стъпка. Будапеща поръча количества и от препарата на китайската компания "Синовак".

Унгария първа в ЕС получи китайска ваксина


Засега производителите на ваксината "Спутник" не са кандидатствали за условно пазарно разрешение от Европейската агенция по лекарствата, заяви на брифинг за медиите в Брюксел председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Словашкият премиер Игор Матович заяви, че "Спутник V" също е била сред обсъжданите теми по време на разговорите на днешната среща на върха, и добави, че споделя мнението на унгарския си колега.

"Опазването на живота и здравето не може да бъде обвързано с геополитика", каза Матович. "Вирусът не прави разлика между Изток и Запад."

Полският премиер Матеуш Моравецки призова ЕК да упражни по-голям натиск върху производителите да изпълняват договорните си задължения.

"Еврокомисията трябва да използва икономическата сила на ЕС, за да упражни натиск върху големите корпорации, с които сме подписали договори, като едни от първите, още през лятото на миналата година", каза той.

Моравецки отбеляза, че авансовите плащания, направени от ЕС, са били използвани от производителите на ваксини, за да правят изследвания.

Полският премиер също така благодари на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който също присъстваше на срещата на вишеградците, за усилията му да бъде ускорена ваксинационната кампания на ЕС.

„Ел Паис“: Регистрирането на руската „Спутник V” в ЕС - най-успешната дезинформация

Премиерите на страните от Вишеградската четворка и Мишел се събраха днес в Кралския замък в Краков, за да отбележат 30-годишнината на регионалното обединение и да обсъдят общи цели.

Лидерите дискутираха борбата с пандемията и плановете за следковидното възстановяване, а също и теми като климатичните промени, сигурността, въпросите на отбраната и външнополитическите отношения на ЕС.

Лидерите на четирите правителства подписаха и декларация за сътрудничество по цифрови проекти.

Вишеградската четворка е създадена през 1991 г., най-вече като платформа за постигане на напредък в европейската интеграция на Унгария, Полша и тогавашната Чехословакия.
След разширяването на НАТО през 1999 г. и присъединяването на страните към ЕС през 2004 г. целите на организацията еволюираха и временно задрямалата Вишеградска четворка беше преобразувана в платформа за общи позиции по регионални въпроси и европейската политика.

През последните години обединението стана известно с противопоставянето си на някои предлагани от ЕС политически мерки, най-вече на системата за задължително разпределение на мигранти в рамките на Евросъюза.

Но съдбата на четворката не е да бъде "немирник", който винаги има различно мнение от останалите страни от ЕС, заяви Матович.

"Мисията на Вишеградската четворка е да търси общи решения и после да ги представя на европейския форум."
БТА