/ iStock/Getty images
Виетнамски служители конфискуваха 7 тона слонова кост, внесена контрабандно от Ангола, което е най-голямата конфискация от години насам, съобщиха властите.

Митническите служители в северния пристанищен град Хайпхонг, на 100 км от Ханой, откриха слоновата кост в 20-футов контейнер, за който е било обявено, че превозва фъстъци, съобщи АФП.

Снимки на официалния уебсайт на митническия отдел показват стотици дълги бивни от слонова кост, натрупани пред отворен контейнер. Властите съобщават, че товарът е бил изпратен до Виетнам през Сингапур.

В някои части на Азия бивни и други части от тялото на слоновете се ценят като талисмани и се използват в традиционната медицина, въпреки че липсват рецензирани научни доказателства, че те имат някакви лечебни свойства.

Виетнам официално забрани през 1992 г. търговията със слонова кост, но продължава да бъде транспортен център за незаконна търговия с диви животни в Азия.

Според доклад от 2021 г. на Education for Nature Vietnam, неправителствена организация за защита на дивата природа, от 2018 г. насам в основните виетнамски пристанища за превоз са конфискувани над 60 тона слонова кост, люспи от панголин и рога от носорог. Миналия месец съд във Виетнам вкара в затвора мъж за 13 години за трафик на близо 10 тона рога от носорог, люспи от панголин и други забранени продукти от дивата природа на Африка. 
БГНЕС