Австрийската столица обявява европейски конкурс за озеленяване на града. Участници могат да бъдат всички желаещи от държавите на ЕС.

В идейния конкурс с краен срок 16 май могат да участват архитекти, урбанисти, озеленители, дизайнери и хора на изкуството, се казва в съобщението на виенската община.

Защо е толкова важно децата да бъдат отглеждани в озеленена среда

Акцията за озеленяване под мотото "Да излезем от асфалта!" има за цел да се ограничат и озеленят вече асфалтирани или покрити с плочи градски пространства.

"Поради прокараните под улици и мостове канализационни и водоснабдяващи тръбопроводи, кабели и други съоръжения, в милионния град е невъзможно навсякъде да се засаждат дървета, често липсва и пространство за развитие на големите корони на дърветата. Търсим алтернативи, за да озеленим улици и площади, да охладим Виена и да направим площадите по-привлекателни", така градската съветничка по въпросите на планирането Ули Сима обяснява за пресата решението на градската управа да направи конкурса европейски.

Искате ли да имате иделна трева - следвайте тези съвети

В рамките на специализирания конкурс се търсят решения, които могат да се прилагат многократно и да се напасват към различни пространствени ситуации. Резултатите ще се оценяват от жури в средата на юни. Наградените идеи ще се прилагат в градските райони.

"Виена е една от европейските столици, които ще са най-силно засегнати от периодите на необичайно високи температури. Затова трябва не само да задържаме климатичната криза, но и да охлаждаме града с повече зеленина и да вземаме мерки за понижаване на температурата", подчертава значимостта на проектите отговарящият за климата градски съветник Юрген Чернохорски.
БТА