/ БГНЕС
Президентът на Венецуела Николас Мадуро се срещна с кубинския лидер Мигел Диас-Канел в Каракас на церемонията по закриването на Форума Сао Пауло - среща на регионални леви политици, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Отново сме във Венецуела, прекрасна братска за всички кубинци държава, и то на този важен ден, когато се отбелязва 65-ата годишнина от рождението на команданте Уго Чавес", заяви Диас-Канел, цитиран от ТАСС.

Хуан Гуайдо ще се върне във Венецуела въпреки заплахите

Мадуро коментира от своя страна, че двама бивши командири на лявата бунтовническа групировка Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), които са в неизвестност, са добре дошли във Венецуела, предаде Ройтерс. Това вероятно ще предизвика критики, че Мадуро предлага убежище на въоръжени групи, посочва агенцията.

Освен това той нарече двамата бивши бунтовнически командири - Иван Маркес и Хесус Сантрич "лидери на мира, които са добре дошли във Венецуела и на Форума Сао Пауло".

Мадуро добави, че други двама водачи на ФАРК - Тимоченко и Кататумбо, също са добре дошли във Венецуела.

Камиони с помощи за Венецуела се връщат в Колумбия

И Маркес, и Сантрич са в неизвестност от миналата година, след като в Колумбия бе издадена заповед за арест на Сантрич, който не се явил на разпит по подозрения за трафик на наркотици в САЩ. Колумбийският президент Иван Дуке предполага, че Сантрич може да е избягал във Венецуела.

Според колумбийските власти водачи-дисиденти от ФАРК и бойци на лявото бунтовническо движение Армия за национално освобождение може би се крият във Венецуела и получават закрила от Мадуро.

Мадуро обяви, че скъсва дипломатическите отношения с Колумбия

Мадуро пък отрича да осигурява убежище на колумбийските бунтовници.

Напрежението между Венецуела и Колумбия се засили откакто Дуке, подобно на Съединените щати и редица латиноамерикански страни, призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, тъй като преизбирането на Мадуро през 2018 г. е било нелегитимно.

Мадуро нарича Гуайдо марионетка на САЩ, която се опитва да го свали с преврат. Той скъса дипломатическите отношения с Богота през февруари след неуспешен опит на Гуайдо да вкара хуманитарна помощ във Венецуела през границата с Колумбия, напомня Ройтерс.
БТА