/ Gulliver/Getty Images
Венецуелските военноморски сили са заплашили да стрелят по кораб с хуманитарна помощ, потеглил от американската територия Пуерто Рико, съобщи губернаторът Рикардо Росейо.

Корабът отплава от американска територия за Венецуела във вторник. "Тази заплаха е тежко посегателство срещу мирна хуманитарна мисия, водена от американски граждани. Това е недостойно и неприемливо", подчерта губернаторът, добавяйки, че е уведомил Вашингтон.

Мадуро обяви, че скъсва дипломатическите отношения с Колумбия

"Поддържаме контакт, за да определим следващите действия", съобщи Росейо. През октомври миналата година той сключи споразумение с венецуелската опозиция, според което Пуерто Рико е готов да стане домакин на евентуални преговори, целящи "подреден преход" във Венецуела.
 

Говорителят на Съвета за национална сигурност в Белия дом Гарет Маркис определи в Туитър като нечовечно унищожаването на жизненоважната хуманитарна помощ, предназначена за Венецуела. "Мадуро и неговите главорези решиха да подпалят и унищожат жизненоважна хуманитарна помощ, предназначена за народа на Венецуела, вместо да позволят на (венецуелския опозиционен лидер Хуан) Гуайдо и неговия екип да я доставят от Колумбия. Мадуро доказа отново своята нелегитимност и безчовечност", заяви Маркис в социалната мрежа, добавяйки снимка на горящ камион.
 

В същото време броят на членовете на венецуелските сили за сигурност, дезертирали в Колумбия, достигна 60 души, съобщи колумбийската имиграционна служба.

Колумбийското правителство от своя страна нареди на камионите с помощи за Венецуела да се върнат в складовете.

Мирната хуманитарна акция беше прекъсната заради непропорционалните и насилствени действия на венецуелската страна, управлявана от узурпаторския режим на Николас Мадуро, съобщи колумбийският външен министър Карлос Олмес Трухильо. Той добави, че вследствие на действията на венецуелските сили за сигурност са били ранени 285 души, включително 30 колумбийци и 255 венецуелски граждани. 37 от ранените са имали нужда от болнична помощ, добави Олмес Трухильо.

Камионите се връщат в складове в Кукута, съобщи Ройтерс. По данни на Асошиейтед прес при протести, свързани с опита за доставка на хуманитарна помощ, са загинали най-малко двама души.

Венецуелски войници избягаха в Колумбия, по границата избухнаха сблъсъци

Две линейки пресякоха тази вечер границата с Бразилия, за да отведат петима ранени при сблъсъците с венецуелските сили на реда в бразилска болница, предаде АФП. Според лекарката Карла Сервита, пътувала в една от линейките, може да се очаква приток на ранени, защото е имало сблъсъци в град Санта Елена де Уайрен, на 20 км от границата с Бразилия.

Границата с Бразилия също е затворена, за да попречи на доставките на хуманитарна помощ за Венецуела, припомня АФП.

Венецуела затваря частично границата с Колумбия

Съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Болтън съобщи вчера Туитър, че САЩ ще започнат да налагат санкции на венецуелски военни, които не подкрепят опозицията и не допуснат в страната хуманитарния конвой, предаде ТАСС.

Групата „Лима“ се среща в понеделник, за да обсъди ситуацията във Венецуела, съобщи президентът на Колумбия Иван Дуке, цитиран от телевизия VPI TV.

„В понеделник групата „Лима“ ще се срещне и обсъди събитията, които днес без съмнение станаха синоним на упрек от страна на международната общност, синоним на варварство“, заяви Дуке.
БТА, БГНЕС