/ БГНЕС
Четиридесет и седем задържани, намиращи се в предвидена за 10 души килия в полицейски участък във венецуелския град Валенсия, се разбунтуваха в неделя и взеха двама служители на реда за заложници, предаде Франс прес, като цитира неправителствена организация, защитаваща правата на лишените от свобода.

"Бунтът е започнат от 47-те задържани в една от петте килии на полицейския участък, в която е трябвало да има не повече от 10 души", заяви Каролина Хирон, директорка на Венецуелския център за наблюдение на затворите, често подлагаща на критики действията на правителството.

Във видеозаписи, публикувани в социалните мрежи се вижда един от полицаите, притиснат от няколко затворници към решетките на килията. Той изглежда е получил травма на ухото.
Задържаните в полицейския участък в щата Карабобо, на около 160 км от столицата Каракас, твърдят, че правата им са били нарушени и осъждат процедурните забавяния, съобщава неправителствената организация, като добавя, че четирима членове на семейства на затворници са влезли в участъка, за да служат за посредници.
Засега няма коментар от властите.

"Венецуела има капацитет за 20 000 затворници, а в затворите има 32 000, като в същото време в полицейските участъци са задържани около 35 000", подчертава Хирон.
 
БТА