/ / iStock/Getty Images
Великобритания обяви, че ще удължи споразумението за нулеви митнически ставки за стоки от Украйна до март 2024 г. като част от мерките за подкрепа на украинската икономика след руската инвазия, съобщи Ройтерс.

Обединеното кралство намали до нула митата за всички стоки от Украйна през май миналата година, а през ноември се съгласи по принцип за сключването на дигитално търговско споразумение с Киев. Това споразумение между Великобритания и Украйна ще бъде подписано днес на среща на украински министри и британски бизнесмени в Лондон.

Британският министър на бизнеса и търговията Кеми Бейднок определи дигиталното търговско споразумение като историческо и заяви, че то отваря пътя за нова ера на модерна търговия между двете страни. Споразумението ще даде на Украйна гарантиран достъп до финансови услуги във Великобритания по време на усилията за възстановяване. По-конкретно то ще улесни трансграничните потоци от данни и ще направи електронните трансакции по-ефективни.

Великобритания ще бъде домакин на конференция за възстановяването на Украйна през юни. Обединеното кралство казва, че военната, хуманитарната и икономическата му подкрепа за Украйна, обявена от началото на инвазията, възлиза на повече от 4 млрд. паунда.
Петър Къдрев/БТА