/ iStock/Getty Images
Страната няма да успее да одобри сделката за Брекзит преди това, каза британски министър
Великобритания ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент (ЕП) на 23 май, защото няма да успее да одобри сделката за Брекзит преди това, заяви британският първи министър и фактически вицепремиер Дейвид Лидингтън, цитиран от АФП и Ройтерс.

Ще даде ли ЕС на Великобритания възможност за отлагане на Брекзит?

Премиерът Тереза Мей се беше ангажирала да анулира тези избори във Великобритания, ако бъде прието споразумение. Според Лидингтън обаче правителството смята, че вече няма достатъчно време парламентът да ратифицира различните текстове, които са необходими за влизането в сила на споразумението преди 23 май.

Мей се надяваше да избегне участие на Великобритания в изборите за ЕП, но до момента преговорите с опозиционната Лейбъристка партия за постигане на споразумение по Брекзита не дават резултат.

"За жалост няма да е възможно да завършим този процес преди датата на изборите за Европейски парламент, така че те ще трябва да се състоят. Ще удвоим усилията си забавянето след това да е възможно най-кратко. В идеалния случай бихме искали да сме в ситуация, при която избраните британски евродепутати изобщо да не заседават в Европейския парламент и да приключим с въпроса преди лятната ваканция", заяви Лидингтън.

Британските депутати одобриха плана на Мей да поиска удължаване на Брекзит

Самата Мей заяви, че съжалява, че Великобритания ще участва в изборите за Европейски парламент, и е решена да намери начин за успех на споразумение за Брекзит, заяви неин говорител, цитиран от Ройтерс.
 
Попитан за спекулациите, че Мей може да се оттегли, говорителят й каза, че не знае да има промяна в нейното намерение да напусне едва след завършването на първата част от процеса на излизане на Великобритания от Европейския съюз.
БТА